МВФ схвалив виділення Україні 1 млрд доларів

Рада директорів МВФ схвалила виділення Україні 1 млрд доларів

МВФ схвалив виділення Україні 1 млрд дол…

Про це написав на своїй сторінці в Facebook президент України Петро Порошенко, передає Depo.ua.

"Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення Україні одного мільярда доларів. Це чергове визнання українських реформ!", - написав Порошенко.

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду(МВФ) сьогодні завершила третій перегляд економічної програми України в рамках механізму розширеного фінансування (EFF). Завершення цього перегляду дозволяє виділити 734,05 млн. СПЗ (близько 1 млрд. доларів США), що збільшить загальну суму здійснених виплат за механізмом розширеного фінансування до 6,178.26 млн. СПЗ (близько 8,38 млрд. доларів США). Сьогодні Рада директорів також завершила консультації 2016 року з Україною відповідно до Статті IV. Відповідний прес-реліз буде випущений окремо. Чотирирічна програма розширеного фінансування з Україною на суму 12,348 млрд. Про це повідомила прес-служба представництва МВФ в Україні.

СПЗ (близько 17,5 млрд. доларів США на час схвалення програми) була затверджена 11 березня 2015 року з метою підтримки економічної програми уряду, спрямованої на відновлення економіки, зовнішньої стійкості, зміцнення державних фінансів, підтримку фінансової стабільності та економічного зростання шляхом просування структурних та управлінських реформ з одночасним захистом найбільш вразливих груп населення.

Після обговорення Ради директорів пан Девід Ліптон, перший заступник директора-розпорядника і виконуючий обов'язки голови, сказав: "Українська економіка демонструє приємні ознаки відновлення. Зростання відновлюється, темпи інфляції зменшилися, а міжнародні резерви подвоїлися. Цей поступ багато в чому завдячує рішучим діям влади, в тому числі проведенню виваженої макроекономічної політики. Недавня стабілізація забезпечує багатообіцяючу основу для подальшого зростання".

Також Девід Ліптон зазначив , що "для досягнення швидшого і стійкішого зростання, що є важливим для підвищення доходів і що дозволило б Україні наздогнати своїх сусідів по регіону, необхідне прискорене впровадження структурних реформ для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій. Початком має стати приватизація і розвиток ринку земель сільськогосподарського призначення. Боротьба з корупцією має бути рішучішою, оскільки, навіть зі створенням нових інститутів боротьби з корупцією, конкретних результатів поки що не досягнуто".

Після цього перший заступник директора-розпорядника і виконуючий обов'язки голови додав, що все ж таки державний борг України залишається на високому рівні:

"Попри значне коригування фіскальної політики, державний борг залишається на високому рівні. Посилюється невідкладність структурних фінансових реформ для забезпечення середньострокової стійкості – на тлі тиску щодо підвищення зарплат і пенсій. Україна не може більше дозволити собі відкладати комплексну пенсійну реформу, яка передбачала б, зокрема, і підвищення ефективного пенсійного віку. Окрім того, необхідні постійні зусилля щодо поліпшення адміністрування доходів і просування реформи системи державного управління".

"Національний банк України(НБУ) вміло управляє грошово-кредитною політикою протягом дуже складного періоду. Збереження незалежності НБУ матиме важливе значення, так само як і продовження впровадження грошово-кредитної політики, що, як і раніше, зосереджена на стримуванні інфляції і відновленні міжнародних резервів в рамках режиму гнучкого валютного курсу. Це також створить передумови для поступового послаблення адміністративних заходів, що залишилися", - прокоментував Ліптон.

Щодо прогресу, який був досягнутий Україною в банківській системі Девід Ліптон зазначив:

"Вражаючий прогрес був досягнутий у відновленні банківської системи, але необхідно продовжувати зусилля з відновлення стійкості банків і посилення їхньої здатності підтримувати зростання. Недавня націоналізація найбільшого банку України стала важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності, але тепер вона повинна бути підтримана зусиллями щодо забезпечення погашення кредитів з метою мінімізації витрат для платників податків. Рекапіталізація інших банків і скорочення обсягів кредитування пов'язаних осіб повинні бути завершені".

"Міжнародні партнери України надали суттєву фінансову і технічну підтримку зусиллям влади зі зміцнення економіки, і їхня допомога залишається важливим фактором успіху програми. Доброчесні зусилля, спрямовані на вирішення проблем зовнішнього боргу, повинні продовжуватися".

Довідка: Відкрита в березні 2015 р. чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17,11 млрд дол. з першим траншем в 5 млрд дол. передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 р. ще трьох траншів за 1,63 млрд дол. і зменшення квартальних траншей в 2016-2018 роках до 0,61 млрд дол.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme