Москаль заявив, що надвисока абонплата за газ для Закарпаття – це повний абсурд

Очільник Закарпаття каже, що найзахідніший регіон України, який отримує реверсний газ зі Словаччини та Угорщини, повинен платити найменше

Москаль заявив, що надвисока абонплата з…

Про це пише Depo.Закарпаття з посиланням на офіційний сайт Геннадія Москаля.

Тарифи на транспортування та розподіл газу, які Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила для Закарпатської області, неприпустимо високі.

"Якщо регулятор вирішив розділити вартість товарного газу та вартість послуг із його транспортування та розподілу, то це його справа. Однак у таблиці тарифів із транспортування газу, які для кожної області встановлені окремо, Закарпаття виявилося на першому місці. Для прикладу, в Тернополі щомісячна абонплата для споживачів із лічильниками G-4 (які обслуговують будинки та квартири з індивідуальним опаленням) становить 58 гривень, у Києві – 67 грн., у Дніпрі – 77 грн, а на Закарпатті – 204 грн.! Такої високої ціни немає в жодному іншому регіоні України", – наголошує Москаль.

За словами губернатора, одне з головних обґрунтувань надвисокого тарифу – те, що в області постійно зменшується транспортування газу, у результаті чого "Закарпатгаз" недоотримує доходи. І дійсно, Закарпаття стабільно скорочує обсяги споживання газу. Якщо в 2009р. область витратила 690,1 млн. кубометрів, то в 2016-му – 484,6 млн. кубометрів газу.

Відбувається це за рахунок того, що Закарпаття перше в Україні відмовилося від громіздкого й неекономного централізованого опалення, за що область завжди ставили в приклад. Приватний сектор, установи та організації за власні чи бюджетні кошти перейшли на індивідуальне опалення, яке споживає набагато менше газу порівняно з централізованим, а в результаті закарпатці мають платити найбільшу в Україні абонплату.

"У багатьох населених пунктах газопроводи прокладалися коштом самих місцевих мешканців, то чому вони мають платити таку виску плату за доставку газу? Нарешті, чому в тарифах не враховане географічне розташування області? Закарпаття – найзахідніший регіон України, і якщо ми отримуємо реверсний газ зі Словаччини та Угорщини, плата за його транспортування для нашої області має бути найменшою.

Надвисока абонплата для Закарпаття – це повний абсурд, із яким ми не збираємося миритися", - заявив Москаль.

Очільник Закарпаття направив звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та керівництва НКРЕКП із проханням переглянути тарифи і встановити нові, економічно обґрунтовані. Закарпатська область дотаційна на 76 відсотків, у людей не вистачає грошей на найнеобхідніше, тому теперішні тарифи нічого іншого, крім соціальних вибухів, не дадуть.

Нагадаємо, з 1 квітня діє нова методологія тарифів на послуги розподілу природного газу.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme