Для чого Путін підіслав до Трампа мафіозі

Ділок, близький до Таганського кримінального угруповання – це більш ніж оригінальна кандидатура на роль "посла доброї волі" Росії у США. Олександр Торшин на зустрічі з Трампом більше схожий на тривіальну "підставу"

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Для чого Путін підіслав до Трампа мафіоз…

Тінь Росії продовжує супроводжувати американського президента, залишаючи більш чи менш виразні плями на його репутації практично кожного тижня – а нерідко й частіше. Не встигло стихнути обговорення заяви Майка Флінна, який пообіцяв "розповісти все про зв'язки команди Трампа з росіянами" в обмін на імунітет від кримінальних наслідків цієї справи, і не встиг той самий Флінн публічно розповісти про отримані від Russia Today 45 тисяч доларів за промову на пропутінській прес-конференції, як сплила історія з російським банкіром.

За версією західних ЗМІ, якщо хтось пропустив саму історію, президент США Дональд Трамп чи то 1, чи 2 лютого (дані різних видань не сходяться) збирався зустрітися з російським політиком і банкіром Олександром Торшиним.

Політиком і банкіром вкрай непростим. По-перше – Торшин входить в "близьке коло" президента Росії Володимира Путіна. По-друге, за Торшиним вже четвертий рік полює європейська поліція. Його підозрюють в участі у відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом. При тому мова не йде про щось "нормальне" як для путінської Росії – "розпиляний" бюджет чи "відкати" від тендерів. Мова йде про гроші організованих злочинних угруповань, зокрема, Таганської "бригади". Близький знайомець Торшина, Олександр Романов, вже сидить за цю справу в тюрмі. А іспанська поліція, яку Торшин намагався переконати в тому, що Романова не знає ні сном, ні духом, має записи тридцяти з гаком телефонних розмов між ними. Додає експресії картині той факт, що під час обшуку у Романова знайшли два листи Торшина, в який той повідомляє, як забезпечував захист з боку російської прокуратури бійцям приватної охоронної компанії "Афганець", які "віджимали" чуже майно, але скаржились, що колишні власники майна погрожують їм розправою.

А довершує картину те, що Торшин, соратник Путіна і мафіозі, ордер на арешт якого виписано чотири роки тому, є ще й заступником голови російського Центробанку.

І от цього кришталево чистого фінансиста й хотіли підсунути Трампу в якості антуражу для фото "американський президент тисне руку російському мафіозі". Цілком ймовірно, що "втемну". І лиш в останній момент, схоже, нова команда Білого дому якимось чином довідалась, якого саме "посла доброї волі" їм пропонують, і від зустрічі рішуче відмовилась.

Правда, Торшин інформацію про заплановану зустріч ніби спростував. Хоча спростування вийшло достатньо розпливчастим – сам російський банкір з сумнівним минулим надіслав до газети El Pais листа, в якому було зазначено у третій особі: "Президент Трамп ніколи не виступав з пропозицією про зустріч з паном Торшиним".

Натомість помічниця Торшина з особливих доручень Марія Бутіна в електронному листі в Yahoo News підтвердила, що Торшин очікував зустрічі з Трампом на молитовному сніданку, проте напередодні його проведення їм "повідомили, що всі (заходи в форматі) "зустрітися і привітати" скасовані". В результаті ефект від спростування вийшов якийсь розпливчастий.

Винесемо за дужки дивний образ замголови Центробанку, за яким ганяється поліція за відмивання грошей. В українській політичній історії теж траплялося по-всякому.

Але що після цієї події повинні відчувати в штабі Трампа? І навіщо ця історія була взагалі організована?

Тим паче що формат "зустрічей за молитовним сніданком" не передбачає жодних реальних переговорів чи домовленостей, він зводиться до ввічливих фраз і посмішок перед фотокамерами.

Першим – і найпростішим поясненням може бути те, що у Кремлі настільки втратили зв'язок з реальністю, що кримінальний злочинець, якого намагається затримати європейська поліція, є цілком придатним претендентом на те, аби потиснути руку американському президентові, який і без того переживає непрості часи саме через свої контакти з Росією.

Але ймовірнішою видається гіпотеза, що Торшина "підсунули" свідомо, сподіваючись на те, що не надто досвідчена у міжнародній політиці нова команда Білого дому прочитає тільки те, що Торшин – банкір та економіст. А новина про іншу сторону його життя, скоріш за все, буде віднайдена пресою і голосно озвучена пізніше.

Такий сценарій натякає на наміри що подальшої ескалації стосунків зі США, оскільки подібна підстава однозначно розлютила би Дональда Трампа.

І хоча інцидент з Торшином замалий, щоб робити з нього всеосяжні висновки, останнім часом курс на "обложену фортецю" дедалі частіше проглядає із зовнішньополітичних ініціатив Росії. Невиправдані надії на скоре примирення із Заходом змінились у російського президента банальною ненавистю.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme