Лети, мишко: На запорізькій Хортиці майже одночасно злетіли в небо сотні кажанів

Незвичайна акція уперше відбулася на Запоріжжі ввечері 1 квітня: тут випустили на волю понад чотириста кажанів, яких із січня рятували і вигодовували волонтери

Лети, мишко: На запорізькій Хортиці майж…

Про це повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя.

В акції з випуску кажанів на запорізькій Хортиці могли взяти участь усі бажаючі, тож ввечері 1 квітня тут зібралися близько 200 людей. На них приходилося понад 400 кажанів, які зимували у Шевченківському районі Запоріжжя та були потривожені в холодному січні під час ремонту балкону. Тоді рахунок йшов на години, і як би не швидкість запорізьких волонтерів, насамперед місцевої зоозахисниці Олесі Кулик, миші б загинули. Однак кажанів у Запоріжжі врятували, потім передали харківським волонтерам у центр рукокрилих тамтешнього "Фельдман екопарку", що опікувалися ними до настання тепла. І ось настала урочиста мить - кажанів повернули додому.

Урочистою ця мить була без перебільшення. На Хортиці мишкам влаштували "святкову вечерю" з їх улюблених личинок, перемістили зі звичайних полотняних мішечків, в яких вони зимували, в "святкові" із символікою екопарку та вручили їх всім бажаючим випустити кажанів на волю.

Перед волонтерами, що роздавали мишей запоріжцям, навіть вишикувалася черга. Десятки рук у рукавичках - а це була єдина вимога до бажаючих взяти участь в акції, адже кажані дуже тендітні тваринки - простяглися до волонтерів. Особливо наполягали діти: "І мені, будь ласка, мишку", - благали вони.

Без кажана ніхто не лишився. Люди розійшлися по хортицькій галявині і простягли руки з мишами. Ті не відразу зрозуміли, що їхнє зимове заточення у мішечках в холодильнику завершилося, тож сиділи спокійно на долонях. Але ось, одна з одною почали розправляти шкіряні крила і злітати над галявиною. Політ кожної супроводжувався щасливими вигуками малечі.

Випускали кажанів близько сьомої вечора. Це найкращий час, адже, по-перше, кажани - тварини нічні, по-друге, до того, як вони знайдуть місце для ночівлі, в них лишалися кілька теплих годин, аби поїсти, пояснив керівник центру реабілітації рукокрилих Антон Влащенко. За словами фахівця, до ранку миші встигнуть здолати понад десяток кілометрів і заночують, тобто, "заднюють" десь в дуплі дерева. Утім, жити на Запоріжжі вони не залишаться, оскільки тут для тварин влітку надто спекотно. Навесні запорізькі кажани мігрують на північ, причому долають відстань від 350 до 500 кілометрів. Назад до Дніпрових порогів повернуться на зиму.

Куди саме влітку "рвонуть" випущені на Хортиці миші, при нагоді можна дізнатися, адже всі воно окольцьовані.

На порятунок цих кажанів були витрачені тисячі гривень, утім, за словами керівника центру реабілітації рукокрилих, ці внески повернуться сторицею. Лише за літо понад 400 запорізьких кажанів знищать понад 400 кілограмів шкідливих комах, тим самим підтримуючи природний баланс.

Випущені на Хортиці миші належать до різновиду вечорниць. Це - руді вечорниці, занесені до Червоної книги України.

Нагадаємо, кубло з сотнями кажанів несподівано виявилося в запорізькому будинку під час ремонту балкону 27 січня. Кілька тварин загинули, решту - 401-го - врятувала зоозахисниця Олеся Кулик із помічниками. Згодом "зграя" з чотирьохсот врятованих у Запоріжжі кажанів вирушила на реабілітацію до Харкова.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme