UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У дитсадках Хмельницького напівголодні діти

Вже місяць в раціоні дітей немає м'яса, сиру, а фруктів - поготів 

У дитсадках Хмельницького напівголодні д…

У дитсадки Хмельницького вже місяць не привозять м'ясо та сир, повідомляє Depo.Хмельницький з посиланням на 0382.ua.

У меню дитсадка №46, на 31 березня, журналістам не вдалося віднайти ні м'ясних продуктів, ні сиру, ні фруктів та соку. Напередодні ситуація була схожа.

За словами завідуючої садочком, останнім часом намагаються вийти із ситуації будь-якими шляхами, адже м'яса не завозять вже довгий час. Точніше - останній раз м'ясо завозили 23 лютого, а сир - 20 лютого. Запаси цукру у садочку також закінчуються, його тут залишилося всього 3 кілограми.

"Ми стараємося працювати з цими продуктами, які нам постачають. Готуємо та складаємо меню так, щоб діти отримували від цього максимальну користь. Не можна сказати, що діти голодують. Стараємося давати два рази на тиждень якісь м'ясні продукти. Наприклад, варену ковбасу. Чекаємо понеділка - можливо, щось зміниться", - розповіла Валентина Слободян.

У сусідньому, 49-му садочку ситуація схожа: відсутність продуктів з м'яса в меню та проблеми постачання сиру.

Проте, завідуюча вважає ситуацію не критичною, адже вдається долати тимчасові труднощі заміною продуктів.

"Ситуація з м'ясом та сиром - не критична. Таке буває щороку, тому це не дивно і ми компенсуємо їхню відсутність іншими продуктами. Батьки до нас не зверталися зі скаргами, діти не голодують. На мою думку, набагато більші проблеми існують з постачанням фруктів. Якщо в літній період з соками та фруктами проблем майже немає, то в зимовий - діти недоотримують вітамінів", - каже ситуацію завідуюча ДНЗ №49 Ганна Буковська.

Лікар же Яків Олійник запевняє, що такі продукти необхідні в раціоні дітей, адже в них містяться важливі амінокислоти. Відсутність яких може вплинути на стан та здоров'я дітей. Можуть розвиватися різні дистрофічні процеси в організмі, з якими буде надзвичайно важко впоратися.

Очільник Департаменту освіти міста Роман Миколаїв так коментує ситуацію в ФБ: "Тут є декілька аспектів, що потребують вирішення на рівні всього суспільства і держави в цілому. По-перше: треба собі затямити процедури закупівель в нашій країні тривають не день-два а кілька місяців. По-друге: постачальники є типовими українцями і досить не рідко привозять неякісну продукці. По-третє: щоб примусити державний орган працювати тільки з конкретним постачальником, нечисті на совість ділки, зривають нендерні закупівлі."

За словами посадовця, в місті справді виникли проблеми з кисло-молочними продуктами та телятиною, старі тендери закінчились, нові ще не відбулись, а щодо сиру і телятини взагалі зірвані, бо не було жодного учасника торгів.

Разом з тим, Миколаїв обіцяє: "Справимось і знайдемо, власне уже знайшли, тих хто хоче працювати чесно і прозоро."

Принагідно й пропонує численним громадським активістам долучитись до тендерного комітету.

Читайте також: Шкільні їдальні Хмельниччини часто-густо не відповідають санітарним вимогам

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme