Як Кадиров посягнув на найсвятіше місце Путіна

У конфлікті очільника Чечні з "Роснєфтью", ймовірно, визначається майбутнє Росії

Журналіст відділу «Світ»
Як Кадиров посягнув на найсвятіше місце…

Новини "з життя Кадрова" доволі часто дають усім довколишнім спостерігачам уявлення про особливості російського політичного процесу. Хоча б тому, що господар Чечні, на відміну від більшості інших кремлівських політиків, не цурається публічної дискусії – навіть за посередництвом соціальних мереж. Він говорить те, що думає і знає – широкими мазками малюючи образ путінської Росії, не "відфільтрований" через сито бюрократичного етикету.

І поки справа стосувалась публічних образ і погроз суддям, прокурорам, міністрам чи навіть російським силовикам, Рамазану Ахмадовичу всі його інформаційні ескапади навдивовижу легко сходили з рук. І ось Кадиров замахнувся на найсвятіше.

В кінці лютого російські ЗМІ повідомили, що "Роснєфть" планує продати Чечні 51% в підконтрольній компанії "Грознефтегаза" і інше своє майно в республіці. І, схоже, від гріха подалі мінімізувати свої контакти з регіоном. Сума угоди мала становити близько 12,5 мільярдів рублів (приблизно 222 мільйони ​​доларів. Що, на думку експертів, є близькою дло реальності вартістю активів.

Таке рішення стало, вочевидь, результатом прохання самого Кадрова, який іще в 2015 році попросив Путіна віддати чеченцям "Чеченнафтохімпром", на потужностях якого і функціонує "Грознефтегаз".

Але є вагомі причини підозрювати, що прохання "віддати" нафтопереробні активи, в уявленні Кадрова, зовсім не включало в себе потребу за них платити. І почувши озвучену очільником Роснєфті Сєчиним ціну активів, Рамазан Ахматович спочатку занімів, а потім швидко-швидко заговорив.

"Те, що вони пропонують нам за 12,5 млрд рублів, - це смішно, ціна завищена. Не знаю, як вважає їх менеджмент. Я відстоюю інтереси регіону. Їхнє ставлення до нас несправедливе. Ми будемо домагатися справедливості", - сказав Кадиров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24". І взагалі, на думку Кадрова, керівництво "Роснєфти" "не хоче дивитися на Чечню з відкритими очима". "Сєчин прийшов в бізнес з великої політики і міг би подивитися на Чеченську Республіку як на післявоєнний регіон, який тільки будує свою економіку", - пояснив свою думку Кадиров.

Стосовно можливості "домагатися справедливості" – то тут в очільника Чечні вельми широкий арсенал. Починаючи від задушевних розмов з Володимиром Володимировичем – і закінчуючи наявністю підконтрольного силового блоку чисельністю у 20-40 тисяч бійців, для більшості з яких учать в перерозподілі комерційної власності – це швидше навіть хобі, ніж робота.

Хоча, безумовно, первісний арбітраж суперечки між Кадровим і Сєченим буде здійснювати особисто Путін. І хоча Росія, на відміну від Британії чи США, не є країною з прецендентарним правом, але рішення Путіна в цій суперечці безумовно стане прецедентом. Який визначить, хто перебуває вище на ієрархічній драбині путінської "вертикалі" – видобувний гігант, який поряд із "Газпромом" є опорою правлячого російського режиму, чи один конкретний господар регіону, від доброї волі якого залежить мир і стабільність російського Кавказу. І хто з них у кого має право безкарно і безоплатно забирати власність.

А поки Рамазан Ахматович чекає рішення із Москви, Гудермесський міжрайонний слідчий відділ відкрив кримінальне провадження проти "Газпрому". За отруєння чадним газом користувача компанії ЗАТ "Газпром Міжрегіонгаз Грозний", якому, схоже, були надані не надто якісні послуги. Цікаво, все завершиться штрафом – чи дійде до конфіскації?

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme