UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені з'ясували, чому зеленіє лід в Арктиці

Дослідники з'ясували, що арктичний лід став дуже тонким і це дозволило водоростям рости під ним

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Science Alert.

Раніше товщина льоду не дозволяла мікроскопічним водоростям або фітопланктону отримувати достатню кількість сонячного світла.

Міжнародна команда встановила, що зараз в Арктиці рекордно низький рівень морського льоду, від чого він стає темніше, тому замість того, щоб відбивати сонячне світло, він його поглинає, і тепер умови під льодом сприяють росту фітопланктону.

"Зниження на метр товщини морського льоду в Арктиці в останні 30 років різко змінило екологію в цій області. Ми перейшли від стану, коли не було ніякої можливості для цвітіння планктону до того, що величезні області в Арктиці стали схильні до цих типів зросту", - говорить один з учених, Кріс Хорват з Гарвардського університету.

Використовуючи математичне моделювання, вчені побудували модель змін льодових умов з 1986 по 2015 роки, яка показала, що, крім зменшення товщини льоду, зростає і кількість вимоїн в ньому. 20 років тому тільки 3 або 4 відсотки арктичного морського льоду були досить тонкими для розвитку фітопланктону. Зараз такого льоду в регіоні близько 30 відсотків.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme