"Укрметалургпром" і ФМУ просять НКРЕКП знизити тариф за точку входу до ГТС до рівня європейських країн

Об'єднання металургійних підприємств України "Укрметалургпром" (Дніпро) і Федерація металургів України (ФМУ) просять Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), знизити тарифи за точку входу в ГТС країни ($ 12,47/тис. куб. м) до рівня європейських країн

Як повідомив глава ФМУ Сергій Біленький на своїй сторінці в Facebook, спільний лист двох галузевих структур направлено до комісії в п'ятницю, передає Depo.ua.

"Сьогодні разом з об'єднанням "Укрметалургпром" звернулися до голови НКРЕКП Дмитра Вовка з проханням переглянути нинішній підхід до встановлення тарифів на транскордонних точках входу в газотранспортну систему України. На жаль, ми нині маємо тарифи на точках входу, які від 1,7 (Польща) до 17,8 (Австрія) разів вище, ніж у сусідніх країнах Європи. Це призводить до того, що частка транспортування перевищує 20% у загальній ціні газу для вітчизняної промисловості", - констатував С. Біленький.

За його словами, "Укрметалургпром" і ФМУ запропонували рішення з урахуванням не тільки інтересів промспоживачів, але й держави (сума тарифів на точках входу/виходу залишиться незмінною за рахунок перерозподілу тарифу переважно на точки виходу).

"Готові взяти участь у роботі міжгалузевої робочої групи при НКРЕКП. Сподіваємося на розуміння з боку регулятора", - резюмував глава ФМУ.

Раніше ФМУ висловлювала стурбованість планами збільшення плати за транспортування газу внаслідок зміни НКРЕКП методики розрахунків. На її думку, це призведе до суттєвого зростання витрат на транспортування для споживачів, і, відповідно, до зростання собівартості продукції української промисловості, подальшого зниження її конкурентоспроможності на світових ринках.

При цьому С. Біленький нагадав, що запроваджена з 1 січня 2016 року плата за точку входу до ГТС України ($ 12,47/тис. куб. м) у два-чотири рази вище, ніж у сусідніх європейських країнах.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme