Чому двері Ужгорода ризикують закрити від нас історію

Своїм скрипом двері повідують захопливі і строкаті розповіді про мешканців міста

Чому двері Ужгорода ризикують закрити ві…

Деякі двері в Ужгороді пережили королів, герцогів, циганських баронів, великих політиків та навіть святих. Пошарпані, облущені, потріскані – як людське обличчя, яке бачило історію багатьох поколінь. Своїм скрипом двері повідують захопливі і строкаті розповіді про мешканців міста. Деякі двері існували навіть за різних держав. На багатьох викарбувана дата створення, деяким більше 100 років.

Старі двері ще можна побачити на вул. Духновича, Берчені, Другетів, початку Собранецької, Жупанатській, площі Театральній, але це вже скоріше артефакти.

Двері Унгвара, як і історичні фасади, – це унікальний "одяг", який свідчить про культуру і традиції містян. Подекуди помпезні, подекуди скромні, але такі унікальні, вони все більше змінюються сучасними броньованими чи пластиковими. За такими дверима людям живеться безпечніше, наче у сейфі чи то у банку.

Місцева влада ніби і переймається збереженням історичних та архітектурних пам'яток, але, як часто трапляється, лише теоретично. Тим не менше, одним із рішень виконкому Ужгородської міськради, з метою збереження історико-архітектурної спадщини міста, було заборонено юридичним та фізичним особам зводити прибудови для влаштування зовнішніх входів до вуличних фасадів будинків чехословацької забудови 20-30 років ХХ століття, що входять до архітектурного ансамблю "Малий та Великий Галагов" та центральної історичної частини міста.

Також із управлінням містобудування та архітектури, департаментом міського господарства та відділом охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради потрібно погоджувати зміни фасадів історичних будинків – заміну вікон, дверей, засклення балконів, лоджій, заміну покрівель дахів, інших елементів фасадів. Для цього необхідно розробити паспорт оздоблення фасаду.

Але часто небайдужим ужгородцям доводиться буквально бити на сполох через економію та несмак господарів, які не цураються порушувати закон.

Двері Ужгорода можуть відкривати історію, можуть зачинитися, чи, ще гірше - зникнути. Поки що, ні те, ні інше, схоже, не на часі.

Читайте також: Як закарпатська лялька поборола пластмасову принцесу

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme