Бізнес навчився заробляти в ProZorro і захищати свої права

IV Всеукраїнський Forum Zakupki відбувся 30 березня в Києві. Захід був присвячений реформам у компанії, бізнесі, державі й зібрав понад 500 учасників

Forum Zakupki продемонстрував, що бажання вчитися і краще розуміти одне одного властиве сьогодні всім учасникам процесу закупівель. На заході були присутні майже в рівній кількості державні та комерційні замовники і постачальники. Замовники брали активну участь в інтенсивах для постачальників, а постачальники з цікавістю слухали доповіді та дискусії про роботу замовників. Прагнення дізнатися більше про свого контрагента допоможе одній стороні більш точно і зрозуміло складати тендерні вимоги. А іншій – подавати якісніші пропозиції в торги. У результаті збільшиться кількість успішних закупівель, і від цього виграють усі. Прикладом такої взаємовигідної співпраці може стати досвід лідера в цій галузі – Дніпропетровської області.

"ДніпроОДА впровадила ProZorro першою в Україні і зараз посідає друге місце за завершеними торгами, випереджаючи всі міністерства. Кожен десятий підприємець, який уже приєднався до системи, – з Дніпропетровської області. Бізнес повірив у реформу державних закупівель, і це головний показник її ефективності. За останній рік підприємці нашого регіону заробили в ProZorro 26 млрд грн. Це додаткові надходження в бюджет, тобто будівництво садочків, шкіл, доріг, водоводів. ProZorro – для тих, хто прагне змінювати Україну. Ми ж змінюємо її вже. Приєднуйтеся!", – закликав Юрій Голик, радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації з питань регіональних реформ.

За 2 роки роботи в системі публічних електронних закупівель було підписано договорів на 87,4 млрд грн.* Сьогодні в ProZorro в середньому за день оголошується понад тисяча тендерів (для порівняння, минулого року їх було 750, а у 2015-му – всього 102). Така кількість процедур надає бізнесу величезні можливості. І на цьому етапі особливо важливою стає робота майданчиків, акредитованих у системі ProZorro. Їхній функціонал повинен давати змогу постачальникам встигати вчасно подавати пропозиції хоч у кожен із тисячі тендерів.

"Нині система ProZorro досягла того рівня розвитку, коли функціонал майданчиків стає не просто інструментом конкуренції між ними, а запорукою успіху постачальника. Якщо він не зміг знайти вигідний для себе тендер – втрачена можливість взяти участь у торгах, виграти і заробити. Тому на майданчику повинен бути максимально зручний і досконалий пошук. Важлива і функція підписки – це допомагає бізнесу дізнаватися про цікаві для нього закупівлі одразу ж після їх появи в системі. Можливість завантажувати звіти за різними параметрами дозволяє аналізувати свою роботу і вдосконалюватися. А якісний функціонал для роботи з документами захистить від дискваліфікації через відсутність тих чи інших файлів", – зазначив Микола Жандоров, керівник торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua, офіційного учасника Системи електронних державних закупівель Prozorro.

Саме дискваліфікація учасників і оскарження результатів тендерів є одними з найгостріших питань у закупівлях. ProZorro не може ліквідувати всю корупцію і знищити всі дискримінаційні тендери. Однак система такі порушення робить помітними. Наприклад, відкриває інформацію про закупівлі, в яких вимоги прописані під конкретного постачальника. І це дає можливість іншим учасникам тендерів відстоювати свої права за допомогою оскарження.

Від початку роботи ProZorro понад 6 тис. постачальників подали майже 30 тис. скарг і вимог. Із них задовольнили лише 30%. Безумовно, певна кількість звернень відхиляється з об'єктивних причин. Але багато з них просто були неправильно складені чи подані.

"Головне при оскарженні – знати та дотримуватися норм закону. По-перше, треба вчасно звертатися зі скаргою, здійснивши оплату за її розгляд. По-друге, необхідно якісно обґрунтовувати, в чому полягає порушення прав. І по-третє, обов'язково підтвердити свою позицію доказами", – радить Світлана Панаіотіді, державний уповноважений Антимонопольного комітету України.

* Сума вказана з урахуванням конкурентних торгів без звітів та переговорних процедур, окрім процедур Міністерства оборони України.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme