Пекельні дні: Бійці з Авдіївської промки розповіли про найзапекліші бої (ФОТО)

Кілька місяців 72-га бригада Збройних сил України створювала буферну зону поблизу Авдіївки і тепер бійці стверджують, що наразі мирні мешканці перебувають у більшій безпеці, ніж рік тому

Про це пише Depo.Донбас з посиланням на Радіо Свобода.

У той же час українські військові зазнають, що це було непросто – в результаті просування вперед загинуло щонайменше десять бійців.

"Повзучий наступ себе виправдав, говорять офіцери бригади. Тепер контролювати противника простіше, а вцілити в житлові квартали Авдіївки противнику вже складніше", - кажуть військові.

Вони зазначають, що просування вперед робили як для укріплення власних позицій, так і заради безпеки мирних мешканців Авдіївки. Сотні домівок старої частини міста перебували в безпосередній близькості до передових позицій українських військових і снаряди російських сил і бойовиків били не тільки по "промці", але й по будинках "старої Авдіївки".

Як розповів командир взводу Олександр Марценко із позивним "Санич", найзапекліші бої випали на кінець січня-початок лютого 2017 року. Загинуло понад десять солдатів і офіцерів, ще більше отримали поранення, за його словами, "це було справжнє пекло".

"Це були 5 днів пекла, коли по 1500-2000 прильотів було. По нас били крупнокаліберною артилерією, танками. Противник вважав, що це їхня позиція і намагалися нас взяти будь-якою ціною. Мою позицію і в кільце брали, але ми відбилися", – зазначає Марценко.

Тепер "Санич" має йти у відставку – під час січневих боїв він отримав три контузії і має лікуватися. Лікарі кажуть – непридатний до служби. Контракт закінчується вже 1 квітня і продовжити його він поки не зможе. За документами, "Санич" зараз у лікарні, але приїхав на "промку" передати позицію іншому командиру.

Чоловік впевнений, що тепер бойовики стріляють по мирних мешканцях цілеспрямовано, бо їхні корегувальники не можуть не знати площу "промки". Запевняє, що ці обстріли спрямовані на те, що налаштувати проти української армії місцеве населення.

І це має свої наслідки, бо у розмові із журналістами місцеві запевняють, що з "Градів" по них стріляють українські військові. Військові спростовуют це і кажуть, що "вся великокаліберна артилерія відведена на безпечну дистанцію згідно із мінськими домовленостями".

Як розповів інший боєць підрозділу із позивним "Пожар", до війни він встиг попрацювати пожежником, а тут відганяє кулеметним вогнем диверсійні групи. Відстань до укріплень противника невелика – до 200 метрів.

"Вночі в нашому напрямку стріляють з легкої стрілецької зброї, а якщо відповісти, то одразу починає працювати по тих, хто відкрився, крупнокаліберний кулемет "Утьос". Він б'є на півтора чи 2 кілометри, а їхні позиції ще й зверху знаходяться. З тої зброї, яка в нас є, дістати його нереально, а щось крупніше нам не можна використовувати", – розповідає "Пожар".

Крім артилерії і кулеметників, активно працюють і ворожі снайпери. "Пожар" показав незвичайну кулю зі сталі.

"Снайперський постріл пробив наскрізь мішок із піском, а куля впала йому за пазуху. Тепер носить з собою як талісман", - йдеться у повідомленні.

За словами бійців останні два дні, 27-28 березня, на "промці" було відносно тихо, але чекати можна будь чого. Танки дійсно не стріляють по них вже майже тиждень, однак їздити важка техніка вздовж лінії розмежування не припиняє.

"Всього за три роки війни в Авдіївці від обстрілів постраждало близько 900 будинків, кажуть у військово-цивільній адміністрації. Третина з них – за останні кілька місяців", - зазначають автори матералу.

Нагадаємо, 29 березня внаслідок обстрілу бойовиків була знеструмлена Донецька фільтрувальна станція, в результаті чого Авдіївка залишилась без світла та води.

Станом на ранок 30 березня водо- та енергопостачання в місті не відновили.

Читайте також: Авдіївський морок. Чи стане місто ультиматумом до "Мінська-3" (КАРТА)

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme