UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Шкільні їдальні Хмельниччини часто-густо не відповідають санітарним вимогам

Харчування в низці шкіл несе загрозу бактеріального забруднення

Шкільні їдальні Хмельниччини часто-густо…

Під час проведення обстежень шкіл області, виявили низку порушень нормативно-правових документів, що негативно впливає на повноцінність, якість та безпечність харчування дітей і може стати причиною спалахів гострих кишкових інфекцій. Про це йшлося на колегії в облдержадміністрації, повідомляє Depo.Хмельницький.

Здебільшого не дотримуються вимог поставок харчових продуктів та сировини, їх зберігання, виготовлення страв, а також санітарно-гігієнічного стану харчоблоків,

"Якісну і головне безпечну страву проблематично приготувати при відсутності на харчоблоці належних санітарно-гігієнічних та технологічних умов", - зауважив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Ігор Баланюк.

За словами посадовця, потребують негайного проведення ремонту харчоблоки цілого ряду навчальних закладів, зокрема: селища Віньківці (НВК І-ІІІ ст.) та села Дашківці Віньковецького р-ну(НВК І-ІІІ ст.-ліцею), міст Деражня (ЗОШ №1 І-ІІІ ст.), Полонного (ЗОШ І-ІІІ ст.№3), які перебувають в незадовільному санітарному стані стані.

Вкрай недостатньо виробничих приміщень на харчоблоках окремих шкіл Кам'янця-Подільського (навчально-реабілітаційного центр), Хмельницького (колегіум ім. В.Козубняка, ліцею №17), Красилова (ЗОШ №3 І-ІІІ ст.) та Красилівського району, Городка (ЗОШ І ст.), Віньковецького (НКВ с.Майдан-Олександрівський) та Дунаєвецького районів (Рудська ЗОШ І-ІІ ст.).

Це призводить до порушення технології приготування страв, пересікання сирої та готової продукції, що може стати причиною захворювання дітей на гастроентероколіт, сальмонельоз, дизентерію.

Також він зауважив, що практично у всіх обстежених школах значна частина зношеного кухонного посуду та інвентаря потребує заміни.

В окремих навчальних закладах є незадовільною система постачання і прийому продуктів харчування та сировини.

Трапляється, що документи, які засвідчують походження, безпечність та якість продуктів, їх постачальником надаються всього один або два рази на місяць, тоді як ці продукти в школи надходять регулярно 1-2 рази на тиждень. Тобто, фактично вони приймаються без супровідних документів. Це створює умови постачання неякісних і навіть небезпечних продуктів та сировини. А в Китайгородській школі в документах на поставки зазначаються ковбасні вироби вищого ґатунку, а фактично отримуються і зберігаються нижчі за якістю, тобто фальсифікуються.

При перевірці в Городку побачили, що в холодильнику зберігається заморожене молоко з невідомою датою виготовлення та кінцевого терміну реалізації, яке, напевно використовується для харчування дітей, але вже після розморожування. Це ризик отруєння школярів.

Перевірка показала, що потребують негайного проведення ремонту харчоблоки цілого ряду навчальних закладів. Встановлені й факти порушення товарного сусідства зберігання сирих та готових харчових продуктів на окремих харчоблоках. У багатьох загальноосвітніх навчальних закладах області не створені належні умови та порушуються правила миття обробки яєць, а це становить небезпеку для здоров'я школярів, оскільки може призвести до бактеріального забруднення готових страв та виникнення захворювання дітей на сальмонельоз.

Ігор Баланюк констатував, що перевірка засвідчила значні проблеми в організації харчування дітей. Він наголосив, що потрібно в найкоротший час прикласти зусилля для їх вирішення, адже запорукою цього є здоров'я дітей.

Читайте також: Шеф-кухар для школяра: Як зробити шкільні обіди смачними і змінити націю

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme