UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Росія в ООН відмовилася підтвердити суверенітет Грузії

Російська делегація під час закритого засідання Ради Безпеки ООН у вівторок заявила, що не змінить свого рішення про визнання "незалежності" Абхазії і Південної Осетії, відмовившись підтримати документ, який підтверджував суверенітет і територіальну цілісність Грузії

Про це розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко, передає Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Україна у вівторок підняла питання щодо загострення ситуації у Грузії, зокрема в окупованих регіонах Абхазії і Південної Осетії, привернула увагу членів Ради Безпеки до так званих "парламентських виборів в Абхазії 12-26 березня і "референдумів", запланованих в 2017 році в Південній Осетії", - повідомив український дипломат.

За його словами, Україна висловила позицію, що такі кроки є нелегітимними і не мають юридичної сили, і є спробою легітимізувати окупацію цих грузинських територій.

"Ми також поінформували про подальшу мілітаризацію Абхазії і Південної Осетії, порушення прав людини і наголосили, що така політика є дуже схожою з російською окупацією в Криму", - зазначив Ніколенко.

У цьому зв'язку він підкреслив, що позицію України підтримала більшість членів Ради Безпеки, які говорили про порушення Росією норм міжнародного права і закликали РФ поважати суверенітет і територіальну цілісність Грузії.

"На це російська сторона відповіла Раді Безпеки, що потрібно змиритися з ситуацією, адже Москва не збирається міняти свого рішення щодо визнання цих республік", - зазначив представник Української місії в ООН.

Україна, зі свого боку, зазначила, що така логіка Москви виправдовує і російську окупацію Криму, і ядерні амбіції КНДР, та інші порушення світового масштабу.

В кінці дискусії Україна запропонувала прийняти заяву для преси, яке підсумувало б хід дискусії в Раді Безпеки. Документ був максимально спрощеним і вмістився у два речення.

"У першому зазначалося, що Рада Безпеки розглянула ситуацію в Грузії, у другому – що члени Ради Безпеки підтвердили свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів", - повідомив український дипломат.

Російська ж сторона зазначила, що "виступає проти прийняття будь-якого документа, в черговий раз підтвердивши свою зневагу до Статуту ООН".

Нагадаємо, що Москва визнала Абхазію незалежною державою після військових дій між Росією і Грузією в 2008 р. Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію відмовитися від визнання Абхазії і Південної Осетії і вивести війська з території Грузії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme