Петренко вважає, що законного способу звільнити НАЗК Кабмін не має

В нинішніх умовах єдиним законним способом відставки керівників Національного агентства з питань запобігання корупції є їх добровільне звільнення

 

Про це міністр юстиції України Павло Петренко заявив на брифінгу, повідомляє Depo.ua.

"Сьогодні прем'єр-міністр звернувся до членів НАЗК з тим, що їм слід чесно визнати свої помилки і в такій ситуації дійсно подати у відставку. На сьогоднішній день це може бути лише їхня добра воля, бо, згідно з законом, уряд не має можливості звільняти цих осіб", - зазначив міністр.

Петренко нагадав, що коли приймався закон про НАЗК, то передбачалася незалежність цього органу. Зараз відставка його керівництва, що проявило безвідповідальність, потребує оперативних законодавчих змін.

"Ми побачили колегіальну безвідповідальність. Способом легальної відправки у відставку, якщо вони добровільно цього не зроблять, буде оперативне прийняття в парламенті змін до закону, який визначить нову структуру керівних органів НАЗК і запустить процес призначення через конкурс фактично його нового керівництва", - сказав він.

Глава Мінюсту підкреслив, що у держслужбі повинні існувати цивілізовані правила: особа, чи група осіб, які не справляються з поставленими завданнями, повинні чесно визнати це і понести мінімальну відповідальність через відхід у відставку. "Якщо члени НАЗК, які обиралися на конкурсі, ще не готові до цього і не стали настільки дорослими в хорошому сенсі цього слова, тоді парламент прийме відповідну зміну до закону. Напевно їм хочеться ще трошки отримати по 100 тис. грн зарплати", - підсумував він.

Нагадаємо, що сайт НАЗК з реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій влади, "лежить" уже четвертий день через технічні збої. У сьогоднішньому виступі під час засідання Кабміну голова НАЗК заявила, що систему подачі декларацій "замовили", щоб дискредитувати її орган. Водночас глава уряду Володимир Гройсман закликав керівництво НАЗК піти у відставку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme