Петренко пропонує не садити чиновників, які не подали декларації через НАЗК

Міністр юстиції Павло Петренко пропонує змінити законодавство щодо НАЗК і провести аудит діяльності агенства

Про це він заявив на засідання Кабміну, передає Depo.ua.

"400 тисяч чернеток, - це не просто чернетки, це 400 тисяч людей, які є заручниками ситуації під загрозою двох років ув'язнення. І те що розповідає керівник НАЗК, про те що фіксуються факти входу - неправда. Я спеціально зайшов на сайт НАЗК. Реєстр не працює. Зайти на сайт, задекларувати неможливо. Ніхто це не фіксує. Не можуть 400 тисяч людей і їхніх доль бути заручниками безвідповідальності чотирьох персон", - сказав міністр.

За словами Петренка, Мін'юст спільно з Кабміном готовий швидко розробити відповідні зміни до законодавства.

"Закон визначає, що НАЗК є незалежним органом. Взагалі уряд не повинен був стільки часу зустрічатися приділяти стільки уваги цьому органу. Цей орган є незалежним. Він має кошти, має всю матеріально-технічну базу, але він технічно не працює. Я вважаю, що колегіальність цього органу - це була помилка. Крім того, що персони, є ще помилка інституційна - колегіальна безвідповідальність. Я вважаю, що це має бути одноособовий орган і ми це обговоримо і ухвалимо рішення", - сказав він.

Також міністр запропонував скасувати кримінальну відповідальність для чиновників, які подали чернетки декларацій, але не змогли подати самі декларації.

"Що стосується цих 400 тисяч людей, які є заручниками, якщо "Укрспецзв'язок" буде спроможний дати можливість якось подати декларації всім, хто не зміг подати декларації, але подав чернетки, нам треба буде просити парламент, щоб він для цих людей ввів скасування кримінальної відповідальності і дав можливість їм подати декларації протягом 60 днів, умовно кажучи", - сказав він.

"Ми наполягаємо, щоб був проведений незалежний аудит роботи НАЗК за останній рік і технічний аудит. Так само я пропоную, щоб в законі був прописаний дуже швидкий, оперативний конкурс щодо перезавантаження", - додав Петренко.

Нагадаємо, що сайт НАЗК "лежить" вже майже тиждень через технічні збої. Зазначимо, що веб-сайтом технічно опікується Держспецзв'язок, який підпорядкований уряду.

Сьогодні голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що систему подачі декларацій "замовили", щоб дискредитувати її орган.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав увесь склад НАЗК подати у відставку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme