Найдавніші мешканці Іспанії були людожерами, - вчені

Вчені вперше знайшли доказ того, що найдавніші іспанці були людожерами

Найдавніші мешканці Іспанії були людожер…

На людських кістках з іспанської мезолітичної печери виявили сліди кулінарної обробки і відбитки людських зубів, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на Наука и жизнь.

У печері Санта-Майра, в 120 км на південь від Валенсії, археологи виявили фрагменти 30 людських кісток, серед яких були частини черепів трьох осіб, один з яких належав дитині. На всіх кістках, крім тих, що відносяться до черепів, збереглися сліди канібалізму. Датуються останки часом між 10 і 9 тисячами років тому.

Повідомлення про можливе людоїдство у древніх людей зазвичай зустрічають з обережністю. Цьому є причини як суб'єктивного, так і об'єктивного характеру. По-перше, людям дуже складно повірити в те, що їх предки могли їсти один одного. По-друге, сліди приготування і вживання в їжу складно відрізнити від інших пошкоджень. У 2014 році археолог Бруно Булестен (Bruno Bulestin) з Університету Бордо склав список ознак, які можуть бути доказом канібалізму: людські кістки в копролітах, сліди горіння або варіння, оброблення, відбитки зубів, а також особливе становище останків.

У печері Санта-Майра знайшли все, окрім копролитов: останки людей перебували в задній частині печери разом з кістками тварин, на всіх були сліди оброблення та горіння, на деяких людських кістках збереглися відбитки укусів.

Якщо висновки авторів статті вірні, то це перший зафіксований випадок канібалізму в мезолітичної Іспанії.

Автори статті відзначають, що на кістках людей немає слідів насильницької смерті. Швидше за все, це означає, що канібалізм міг бути частиною похоронного ритуалу. Однак проти такого пояснення свідчить положення людських останків: адже їх знайшли не в спеціально влаштованих похованнях, а разом з кістками з'їдених тварин.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme