Наші у світі: Як виглядають українські посольства в різних країнах. Частина 1

До українського посольства в Лівії прилітали уламки снарядів, а в Болгарії наші дипломати працюють у будівлі, від якої відмовилися китайці

Наші у світі: Як виглядають українські п…

У різних куточках планети працюють близько дев'яти десятків посольств та десятки консульств України. За міжнародними правилами територія дипломатичних установ перебуває під юрисдикцією держави, яку вони представляють, тобто це такі собі шматочки України в світі.

Приміщення українських посольств мають різний вигляд – від окремих масивних будівель за парканом до кімнат в офісних комплексах. Деякі з них придбані нашою державою, інші беруться в оренду, бувають і випадки бартеру або успадкування майна УРСР. Розміри будівлі дипломатичної місії дають приблизне уявлення про роль країни на міжнародній арені, а також про значення стосунків з державою, в якій дипмісія розташована. Портал Depo.Запоріжжя покаже, якими є наші посольства від Канади до Японїі та від Норвегії до Австралії.

Посольства розташовані у столицях держав (за рідкісними виключеннями, які ми згадаємо), а консульства – у нестоличних містах, зазвичай великих або тих, де живе значна діаспора народу, який представлений посольством.

Австралія. Приміщення в багатоповерховій офісній будівлі в центрі Канберри.

Австрія. Особняк на краю Відня з ділянкою землі навколо.

Білорусь. Окрема будівля зі скла та бетону з парканом. Доволі нова – відкрили наприкінці 2000 року. Розміри чималі – це одне з найбільших наших посольств. Поруч стоїть пам'ятник Шевченку.

Болгарія. В цього триповерхового вкритого мармуром будинку в Софії цікава історія. На початку 1990-х китайці будували його для свого посольства. Кажуть, коли посол приїхав приймати готове приміщення, на його очах відвалився шматок облицювання. Дипломат сприйняв це як поганий знак, а в Китаї до таких речей ставляться серйозно, і від будинку відмовились. Кілька років він перебував на балансі болгарського уряду, аж поки країна не домовилася про "бартер" з Україною. Нам передали під посольство цю будівлю, а ми, в свою чергу – київську для болгарських дипломатів.

Бразилія. Двоповерховий особняк у приватному секторі столиці Бразилії.

Ватикан. У найменшій державі світу теж працює наше посольство. Щоправда, в самому Ватикані місця для іноземних представництв немає, тому всі вони розташовані в Римі. Українське – в ось такому котеджі. До Ватикану звідси пара кілометрів.

Велика Британія. В особняках на цій лондонській вулиці базуються кілька іноземних дипмісій, зокрема українська.

Грузія. Великий будинок на околиці Тбілісі, біля парку Ваке. Через дорогу раніше було російське посольство, однак після війни 2008 року ці країни розірвали дипломатичні стосунки, і тепер це секція інтересів Росії при посольстві нейтральної Швейцарії.

Данія. Посольство невелике, перший поверх маленького будинку. Пару разів установу атакували місцеві (або приїжджі) фанати "русского міра" - били вікна та писали дурню на кшталт "Крим наш".

Євросоюз. При міжнародних об'єднаннях та організаціях працюють не посольства, а представництва. Наше представництво у ЄС - симпатичний будинок у тихому та престижному районі Брюсселя – Ікселі.

Йорданія. Будинок з елементами близькосхідної архітектури за високим парканом. У 2014 році на честь 200-ліття Тараса Шевченка вулицю в Аммані, де розташоване посольство, перейменували на честь Кобзаря.

Ізраїль. Столиця цієї держави – Єрусалим, однак відповідно до вимог ООН іноземні представництва розташовані в Тель-Авіві. Українське оселилося у вузенькому п'ятиповерховому будинку на доволі тісній та гамірній вулиці.

Індонезія. Наші дипломати працюють на восьмому поверсі хмарочосу в діловому районі Джакарти.

Італія. Старий двоповерховий будинок поряд з португальським посольством. Неподалік – парк Вілла Боргезе зі славетною галереєю.

Канада. Ця країна є одним з найбільших наших союзників на Заході та має другу за чисельністю українську діаспору, тому й дипломатичні стосунки з нею – особливі. Незалежність України канадці визнали 2 грудня 1991 року, наступного дня після референдуму – перші разом із поляками.

Спочатку наші дипломати жили й працювали в одному з готелів Оттави. Послом тоді був знаменитий політв'язень Левко Лук'яненко.

У 1992 році Україна придбала для посольства ось цей будинок на вулиці Меткалф. Фінансами допомогла діаспора.

Приблизно тоді ж було куплено ще один дім – на вулиці Айленд Парк Драйв. Нині це резиденція українського посла.

Нарешті, у 1994 році дипломати отримали ще одне приміщення – на вулиці Сомерсет Уест. Саме це – основна будівля посольства, а на Меткалф працює консульська служба.

Китай. Двоповерховий будинок з чималим майданчиком та масивним парканом з тризубами. В цьому районі Пекіну працює більшість інших дипломатичних представництв. Поруч із нашим – посольства Ірану, Кенії, Швейцарії та представництво ООН.

Литва. Цей старий будинок Україна придбала понад 20 років тому. Розташований він на вулиці Театро (Театральній) неподалік старої частини Вільнюсу.

Ліван. Посольство базується в Баабді – елітному передмісті столиці, Бейруту. Сучасний будинок з синьо-жовтим оздобленням. В цьому ж районі розташовані резиденція голови держави, міністерства, університети та інші посольства. Через бойові дії в Сирії посольство в Дамаску евакуювали у Бейрут.

Лівія. Через війну в цій країні посольство перемістилося до сусіднього Тунісу. І недарма – нещодавно у будівлю, яка лишається у власності України, влучили уламки снарядів.

Малайзія. Та ж сама модель, що й в Індонезії – приміщення в хмарочосі. Взагалі, як побачимо далі, це спільна риса для наших представництв у Південно-Східній Азії.

Звідси лише кілометр до найбільшої принади Малайзії – веж-"близнюків" компанії Petronas, що деякий час були найвищою спорудою світу.

Молдова. Доволі великий особняк неподалік центру Кишинева.

Німеччина. Будинок у три поверхи (плюс мансарда) у районі Мітте – центрі Берліну.

На головному ж фото до нашої статті – українське посольство в Сенегалі.

При написанні матеріалу були використані знімки Google street view, фотографії з сайтів українських посольств та їхніх сторінок у "Фейсбуці", а також знімки з ресурсів livan.info, rome.ucu.edu.ua та globallookpress.com.

Далі буде...

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme