Подвійні стандарти: Коли "антитютюнові ратники" Кличка закриють курильню в мерії

Столична влада хоче підвищення штрафів за паління в громадських місцях, але окремі її представники самі не дотримуються заборони на тютюнопаління

Подвійні стандарти: Коли "антитютюнові р…

Нещодавно у столичній мерії вирішили посилити боротьбу з тютюнопалінням у громадських місцях. Постійна комісія Київради з питань місцевого самоврядування навіть надумала звернутися до Верховної Ради та Кабміну, щоб центральна влада задовольнила антитютюнову ініціативу. Це можна зробити лише на законодавчому рівні, а тому Київрада самостійно не має можливості вирішувати такі питання.

Представники столичної влади вважають, що кияни не повністю дотримуються заборони куріння у громадських місцях. А ті ж власники кафе і ресторанів взагалі порушують законодавство, адже пропонують своїм клієнтам курити кальян, не дотримуючись правил з обмеження тютюнопаління.

Усе це в купі, на думку деяких представників столичної влади, спонукає до підвищення штрафів за паління у заборонених місцях. Логіка представників мерії полягає в тому, що чим вищі будуть штрафи, тим менше киян палитимуть. Мовляв, тим самим власникам кальянних, які порушують закон про обмеження тютюнопаління, легше заплатити штраф у кілька тисяч гривень і працювати далі, аніж дотримуватися закону. Ну от у Київраді і ініціюють збільшення штрафів за паління у заборонених місцях у 50-100 разів.

Можливо, дещо логіка в цьому є, але варто подивитися на проблему з іншого боку. Оскільки ініціює усю цю боротьбу з тютюнопалінням столична влада, то вона і сама має показувати приклад. Та шкода, що більшість киян не можуть потрапити до вбиральні, яка знаходиться у будинку мерії на четвертому поверсі. Саме на цьому поверсі знаходиться зала засідань, де депутати Київради приймають важливі рішення для життя міста. Інколи рішення бувають такі важливі, що деякі депутати не витримують без цигарок. Усі культурні люди, якщо вже так припекло подиміти, біжать на вулицю, де у внутрішньому дворі можна попускати димок.

Проте чимало депутатів мабуть вважають це занадто принизливим і використовують під кімнату для паління туалет на тому ж четвертому поверсі. Хоча цією вбиральнею можуть користуватися усі, хто вже потрапив на поверх.

Інколи до цієї вбиральні просто неможливо зайти, адже тютюнового диму стільки, що хоч сокиру вішай. Звісно, у туалеті немає попільнички для недопалків, тому що тут заборонено палити. Та депутати роблять попільнички, наприклад, з унітазів.

Для недопалків також підходять пісуари.

Ну, а "найкозирніші" депутати, які вважають, що їм море по коліна, кидають свої "бички" просто на підвіконня.

Минулого року прибиральниці Київради намагалися боротися зі свинством деяких депутатів, які палять у туалеті. Тоді на дверях вбиральні з'явилося оголошення, в якому любителів посмалити прохали хоча б зливати недопалки, які вони кидають в унітаз. Автор оголошення також намагався нагадати депутатам, що вдома вони навряд чи кидають "бички" в унітаз, а тому не заважало б дотримуватись пристойних манер і в мерії.

Та усі ці прохання бути людьми залишилися не почутими, адже й досі туалет Київради більше нагадує курилку. Тому виходить так, що депутати Київради виступають ініціаторами збільшення штрафів за паління у громадських місцях, але самі смалять цигарки навіть у туалеті мерії, що вже давно заборонено законом.

Таким чином, замість того, щоб показувати киянам приклад для наслідування, деякі представники столичної влади демонструють, що їм наплювати на правила, які мають виконувати рядові містяни.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme