Перший у світі радянський хмарочос хочуть внести до списку ЮНЕСКО

У Харкові будівля Держпрому претендує на внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Перший у світі радянський хмарочос хочут…

Як передає кореспондент Depo.Харків, про це сьогодні, 28 березня, в Харкові заступниця міністра культури України Тамара Мазур.

"Уся процедура формального візування в Міністерстві культури закінчена. По поверненню (з Харкова – ред.) міністр підписує відповідну заявку. Якщо ми маємо переклад англійською мовою, то цього ж тижня вона буде направлена. Якщо потребує перекладу, то до кінця тижня буде забезпечено переклад, і документи будуть направлені до Міністерства закордонних справ, до нацкомісії з питань ЮНЕСКО. Документи, я думаю, до кінця тижня будуть передані. Питання до МЗС, як швидко воно зможе передати до ЮНЕСКО", - сказала Мазур.

За її словами, процес ухвалення рішення комісією ЮНЕСКО не має часових рамок, але за новими правилами Україна повинна підтримувати та просувати свою номінацію.

"Сама процедура внесення пам'ятки до переліку об'єктів всесвітньої спадщини передбачає початок робіт, спрямованих на збереження даного об'єкту. І внесення, наприклад, цього об'єкту може тягнути за собою виконання робіт, наприклад, із відновлення історичних віконних отворів. Тобто саме внесення до реєстру не означає, що цим завершується процес. Насправді цим процес збереження пам'ятки та її консервації тільки розпочинається", - наголосила Мазур.

Довідка Depo.Харків. Держпром або Будинок Державної промисловості - перший радянський 13-поверховий хмарочос, пам'ятка архітектури в стилі конструктивізму, одна з трьох харківських висоток, збудована впродовж 1926-1928 років. Споруда розташовується на центральній площі міста Харків - площі Свободи.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme