Світлодарська дуга. Чому бойовики розпочали загострювати бої (КАРТА)

Місця бойової слави ЗСУ не дають спокою терористам, які прагнуть реваншу

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Світлодарська дуга. Чому бойовики розпоч…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Світлодарська дуга наразі залишається чи не найуспішнішою для Збройних сил України ділянкою лінії фронту за останні роки – майже вся так звана "сіра зона" тут вже відвойована нашою армією.

Разом з тим, терористи миритись з таким станом речей не хочуть і не полишають надій відвоювати втрачені в грудні минулого року позиції.

Варто нагадати, що події тут ще рік тому перейшли у фазу гарячого протистояння. В лютому місяці минулого року ЗСУ перейшли на цій ділянці фронту у "повзучий наступ", що до кінця літа дозволило встановити свій контроль над великим шматком "сірої зони".

Зокрема, українськими військами було захоплено стратегічні висоти поблизу селища Луганське, що дозволило підійти майже впритул до Вуглегірська і Дебальцевого, які за мирними угодами "Мінськ-1" повинні були б контролюватись Києвом.

Потім, внаслідок вдалого контрнаступу 18 грудня Збройні сили України увірвалися на позицію "Мара", після чого протягом дня ними були захоплені висота "Хрест", висота "Зірка", "П'ятий пост" і "Четвертий пост". Але найголовнішим стратегічним здобутком українських військ було встановлення контролю над лісом, з якого терористи весь час вели обстріли українських позицій, а також над висотою "222" – стратегічно найважливішою у цьому районі.

А на додачу, 23 грудня селище Новолуганське, що тривалий час перебувало нічийним у "сірій зоні", зайняли підрозділи батальйону "Донбас-Україна". До речі, саме тут вчора, 27 березня, у другій половині дня​ пролунав вибух. Як з'ясувалося трохи згодом – це два добровольця батальйону "Донбас-Україна" підірвались на розтяжці і загинули.

Крім цього, як повідомляє прес-центр штабу АТО, за минулу добу найбільшу кількість обстрілів бойовики здійснили саме на цьому напрямку, де з мінометів калібру 120 мм і 82 мм, а також крупнокаліберних кулеметів, російсько-окупаційні війська вели вогонь по захисниках Луганського.

Аби пригасити вогневу активність противника наші військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь. Під роздачу української артилерії потрапили вогневі точки терористів в Калинівці і Логвиновому, після чого в ці райони здійснили вилазку бійці ЗСУ і за допомогою мінометів навели там порядок.

Що цікаво, бій був настільки потужним, що його відлуння чули навіть жителі Вуглегірська і Дебальцевого. Принаймні, вони писали про це у соцмережах.

Залишилось додати, що для терористів цей напрямок є дуже важливим, оскільки прорив оборони ЗСУ дасть їм можливість вийти до Вуглегірської ТЕЦ, Світлодарська, а також на Бахмут і далі. Та й відбити позиції ЗСУ в районі "чарівного лісу" і Кікімори, у певній мірі завдання для них ключове, оскільки раніше з лісу добре прострілювалися позиції 54-ї бригади поблизу Луганського і Світлодарська, а зараз прострілюються позиції бойовиків.

Що стосується відносного затишшя, яке спостерігалось тут останніми тижнями, то воно було викликане швидше погодними факторами, аніж військовими чи дипломатичними. Справа в тому, що на початку весни, з настанням потепління, почав розмерзатись ґрунт і поле бою перетворилось на болото. Але зараз донбаський степ почав підсихати, тому слідом за недавніми обстрілами не виключені й спроби прориву диверсійно-розвідувальних чи навіть штурмових груп.

Судячи з тенденції останніх років, якщо на Донбасі найближчим часом нічого кардинально не зміниться, то нас чекає ще одне літо артилерійського "пінг-понгу" і позиційних боїв, майже без просування вперед. Адже "сіра зона" в цьому районі майже закінчилась, а за її межі, як показує практика, ЗСУ виходити не наважуються.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme