Війна під Донецьком. Чому розпочалися нові бої за Ясинуватський блокпост (КАРТА)

Ясинуватський блокпост (ЯБП) продовжує залишатись однією зі стратегічних цілей української армії

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Війна під Донецьком. Чому розпочалися но…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. З початком нового тижня активізувались бої майже по всій лінії розмежування, однак одна точка на карті привертає до себе увагу значно більше, за інші.

Мова йде про Ясинуватський блокпост (скорочено – ЯБП), який знаходиться в центрі умовного трикутника між українською Авдіївкою і підконтрольним терористам Ясинуватою та Донецьком.

Цінний він тим, що саме там знаходиться стратегічно важлива Ясинуватська розв'язка на трасі Донецьк – Горлівка. Контролюючи це місце, можна контролювати сполучення між трьома згаданими містами. Саме тому тут і облаштували свій блокпост терористи – безпосередньо під розв'язкою.

На цьому фото 2015-го року Андрія Римарука з проекту "Повернись живим" добре видно, наскільки мініатюрним є даний плацдарм бойових дій. І наскільки важливим, тому що не лише блокує пересування бойовикам між Донецьком та Горлівкою, але й відкриває прямий шлях українській армії для оточення та звільнення Ясинуватої.

Як ми пам'ятаємо, 29 грудня 2016 року внаслідок стрімкої контратаки Збройні сили України вже відбивали у терористів цей блокпост, однак згодом змушені були залишити його. Справа в тому, що тоді він значно виступав вперед, вглиб позицій бойовиків, тому утримувати його було не дуже зручно.

Зараз же ситуація дещо змінилась. З того часу ЗСУ просунулись вперед, відбили у терористів і закріпились на нових позиціях у тому районі, зокрема на опорних пунктах "Алмаз-1" і "Алмаз-2", а також на Донецькій фільтрувальній станції. Були також спроби відвоювати назад і ЯБП, однак повторним успіхом вони поки що не увінчались. І ось, судячи з повідомлень з фронту, зараз відбувається чергова спроба повернути ЯБП.

Ще в неділю близько восьмої години вечора почала надходити інформація з того боку лінії фронту про те, що українська армія "утюжить" Ясинуватський блок пост артилерією, а згодом і взагалі про те, що там зав'язався ближній бій з використанням стрілецької зброї, гранатометів і 82 мм мінометів, а дальнобійна артилерія на певний час стихла.

Як пройшла друга половина ночі – невідомо, але ранком понеділка близький бій продовжився. Якщо вірити повідомленням у соцмережах від місцевих жителів, то відлуння його чули у Ясинуватій, Макіївці, а також в Ленінському, Кіровському, Куйбишевському районах Донецька і в районі залізничного вокзалу.

А ближче до п'ятої години понеділка стало відомо, що у Донецьку намітились проблеми з електрикою, кабельним телебаченням, стаціонарним телефонним зв'язком і інтернетом, тому інформація звідти перестала надходити.

Що характерно: з боку прес-центра штабу АТО традиційно жодної інформації про наступальні дії наших військ не надходить – лише про обстріли наших позицій з боку терористів. Власне, ми вже давно до цього звикли, тому тут нічого нового. Разом з тим волонтери, які опікуються нашою армією у цьому районі, минулими вихідними стверджували, що серйозних атак на ЯБП не планувалось у зв'язку з недостатніми ресурсами, зокрема кадровими.

Нагадаємо, що з боку України тут бій веде героїчна вже 72-го бригада разом з Українською добровольчою армією (УДА), яким з боку "ДНР" протистоїть так звана еліта терористичних військ – 100-а бригада "Республіканської гвардії ДНР" і 11-й мотострілецький полк. При цьому варто відзначити, що на оборону ЯБП терористи кладуть трупами не менше живої сили, аніж свого часу на атаки Авдіївської промзони.

Воно й зрозуміло: якщо українські війська візьмуть ЯБП, то це не лише дозволить відрізати Донецьк з півночі, але й змістить акцент бойових дій з української території (Авдіївка) на сепаратистську (Ясинувата). Не кажучи вже про те, що будь-яка загроза Донецьку означає загрозу всій так званій "народній республіці".

І хоч Збройним силам України залишилось лише вибити бойовиків з ЯБП і окопатися там самим – зробити це буде не так вже й просто. Однак, коли це вдасться, то лінію фронту буде автоматично відсунуто на схід аж до Каштанового (західне передмістя Ясинуватої) і бойові дії розгорнуться за висоту "247.2", з якою прострілюється вже безпосередньо сама Ясинувата.

Розуміє все це і українське командування, розуміють і ватажки терористів разом з їх російськими кураторами, тому бої за Ясинуватський блок пост будуть вестись не на життя, а на смерть.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme