Freedom House і Transparency розкритикували е-декларарування для антикорупціонерів

Міжнародна правозахисна організація Freedom House розкритикувала новий закон, що зобов'язує антикорупціонерів подавати е-декларації, назвавши його таким, що порушує стандарти Ради Європи

Відповідну заяву директора програм Євразії Freedom House Марка Берендта опубліковано на офіційному сайті організації, передає Depo.ua.

Як йдеться в заяві, цей закон дозволить збільшити контроль влади за організаціями громадянського суспільства, підірве їхню роботу, яка необхідна для відновлення суспільної довіри до влади.

"Нові вимоги спрямовані на захист політиків, незадоволених громадським контролем, і дають їм можливість помститися тим, хто бере участь в антикорупційних розслідуваннях. Більше того - закон, очевидно, порушує стандарти Ради Європи, що забороняють довільне і дискримінаційне втручання в незалежну діяльність громадянського суспільства", - заявив Берендт.

Міжнародна громадська організація по боротьбі з корупцією Transparency International та її відділення в Україні закликали українську владу скасувати суперечливі поправки до Закону "Про запобігання корупції", згідно з якими антикорупційні активісти та їх контрагенти мають подавати е-декларації

Про це йдеться в офіційній заяві організації, яка вважає, що такі поправки придумано для залякування антикорупційних активістів.

"Закон про е-декларації був введений для придушення корупції та забезпечення громадського контролю за багатством можновладців, щоб люди не зловживали своїми службовими повноваженнями з метою збільшення своїх активів за межами своїх зарплат.

Він не має відношення до антикорупційних активістів, які не отримують зарплату від держави", - йдеться в заяві.

Голова Transparency International Хосе Угас заявив, що зміни до е-декларування повинні бути негайно скасовані

"Ці нові положення повинні бути негайно скасовані. Законодавці намагаються залякати громадянське суспільство і, зокрема, антикорупційних активістів.

Якщо ці поправки набудуть чинності, стане ясно, що українські топ-чиновники не мають наміру серйозно боротися з корупцією. І це покаже, що вони вибрали сторону тих, хто хоче придушити антикорупційний рух", - сказав він.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme