UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вінничанам покажуть, як поляки рятували євреїв

У краєзнавчому музеї відбудеться виставка "Самаритяни з Маркової"

У вівторок, 28 березня, о 17:00 Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці та Вінницький краєзнавчий музей запрошують на офіційне відкриття виставки "Самаритяни з Маркової", передає Depo.Вінниця.

У відкритті виставки візьмуть участь представники Інституту національної пам'яті Польщі.

"У кожного народу є свої герої. У польського – це родина Вікторії і Юзефа Ульмів, що пожертвували своїм життям, рятуючи інші. Трагічна історія цієї родини стала поштовхом до створення у селі Марковій, де мешкали Ульми, Музею поляків, котрі віддали своє життя, рятуючи євреїв під час окупації Польщі нацистами у період II Світової війни. Віддаючи шану цим героїчним людям, Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці вирішило поділитися героїчною і водночас жахливою історією цієї сім'ї з українською спільнотою", – пише вінницький історик Олександр Федоришен у Фейсбук-спільноті "Історія Вінниці".

У 1939 році в селі Марковій мешкало тридцять родин євреїв. Влітку та восени 1942-го більшість з них було розстріляно німцями, але частину євреїв сховали у себе сусіди поляки. Однією з таких родин були Ульми. Попри те, що вони самі мали шестеро дітей, Ульми прихистили під своїм дахом ще дві єврейські родини – Ґольдманів та Шаллів, загалом вісім осіб.

"У ті часи до поляків за будь-яку допомогу євреям окупанти застосовували смертну кару. Але, незважаючи на загрозу страти, Ульми продовжували переховувати у себе приречених на знищення єврейських сусідів. У 1944 році на Ульмів донесли німецьким поліцаям і 24 березня цього ж року родину Ульмів та євреїв, яких вони переховували, було розстріляно. Загинули не лише Юзеф та Вікторія, нацисти розстріляли також шістьох їхніх дітей. Вікторія Ульма була на дев'ятому місяці вагітності, найстаршій донечці Ульмів, Станіславі, було 8 років. Батьків було вбито на очах дітей перед власним будинком. Дві єврейські сім'ї розстріляно всередині будинку", –переказує Федоришен.

У 1995 р. Вікторію і Юзефа було зараховано до Праведників народів світу, а в березні 2016 р. в селі Марковій відкрито Музей, присвячений усім полякам, які рятували євреїв та заплатили за це своїми життями та життями своїх дітей.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme