UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Повірити важко: 17 реальних фактів, які здаються цілковитою брехнею

Бути вченим – це весело: щодня проводити всі нові, часом безбашенні експерименти

Рахувати, скільки на землі мурах, просити дельфіна поговорити по телефону або спостерігати за метеликами під час землетрусу - це і цікаво, пише Depo.Закарпаття з посиланням на "ВСВІТІ".

Оксфордському університету більше років, ніж імперії ацтеків

© sundayadelajablog

Навчання в Оксфорді почалося ще в 1096 році, а рік заснування ацтекського міста-держави Теночтітлан – 1325-й. Це означає, що Оксфорду на 200 років більше.

Джерела: smithsonianmag, introduction and history, aztecs

Даючи один одному клятву вірності або обіцянку, потрібно зчепитися мізинцями. Жест означає, що той, хто порушив обіцянку повинен відрізати собі цей палець

© pixabay

Цей жест прийшов із Японії. Даючи одне одному обіцянку, діти зчіплюють мізинці і вимовляють наступну фразу: "Даю обіцянку на мізинці, якщо збрешу, проковтну тисячу голок, клянусь".

Насправді ще в епоху Едо (1603-1868) у бандитських кланів було прийнято доводити свою вірність, відрізаючи собі мізинець на правій руці. А пізніше, вже у наш час, діти перетворили це у гру.

Джерело: pinky, easternprogress

На Юпітері і Сатурні йдуть дощі з алмазів

© NASA

На цих двох газових гігантах можна побачити справжнісіньке небо в алмазах. Як стверджують вчені, тиск усередині планет-гігантів може з легкістю перетворити вуглець на алмаз.
Спочатку розряди блискавок перетворюють метан у вуглець, який під час падіння твердне і через 1 600 км стає брилами графіту (той, що у нас в олівцях), а ще через 6 000 км ці брили стають алмазами.

Джерела: bbc, extremetech

На кожну людину на землі припадає понад 1,6 млн мурах

© wikimedia

За підрахунками мірмекології світу, на землі сьогодні проживають від 1 до 10 квадрильйонів мурах. На кожну людину припадає більше 1 млн цих створінь, а їх загальна маса приблизно дорівнює загальній масі всіх людей.

Джерело: bbc, info

У всьому світі більше штучних фламінго, ніж справжніх

© londonkilt

Фламінго – рідкісний птах. І настільки красивий, що люди хочуть бачити його у себе на задньому дворі або на галявині заміського будинку. Тому на землі у кілька разів більше штучних фламінго, ніж живих. Живих особин налічується 2-3 млн, а пластикових двійників – майже 1 млрд.

Джерело: tandfonline, wikipedia

Полуниця – це не ягода

© wikimedia

Справа в тому, що "ягода" полуниці не є її плодом. Це просто квітколоже, що розрослось, на поверхні якого знаходяться справжні плоди полуниці – ці маленькі зелені цятки – горішки. Вам, ймовірно, буде потрібен час, щоб звикнути до цього.

Джерело: huffingtonpost, eol, ncbi

А от банан – ягода

© wikimedia

Світ знову перевернувся. Бананова рослина – це, по суті, гігантська трава, а банани – її ягоди. Згідно із визначенням, ягода – це "м'який, соковитий плід, що містить кілька насінин". Чим і є банан.

Джерело: purdue, waynesword

Піросоми – порожнистий прозорий 30-метровий хробак, що живе в океані

© BBC

Цю істота називають морським єдинорогом. Вони настільки рідкісні, що бачили їх лише кілька разів. Піросома схожа на прозорого гігантського порожнистого хробака, який складається з багатьох інших організмів, що світяться у темряві і виробляють точні копії самих себе. Вважається, що вони можуть виростати до розміру кита.

Джерело: royalsocietypublishing, marinespecies

Мітрідат VI не зміг себе отруїти, тому що мав імунітет до отрути

© wikimedia

Мітрідат VI (понтійський цар) з дитинства брав малі дози суміші отруйних рослин, щоб виробити у себе несприйнятливість до них. Під час повстання римляни хотіли взяти його в полон, тому Мітрідат спробував отруїти сам себе, але безуспішно. У нього був імунітет до більшості відомих отрут. Яка іронія!

Джерело: livius

Якби ми жили у повній темряві, то могли б не спати 36 годин, а щоб виспатися, необхідно було б 12 годин

© wikimedia

Скільки годин триватиму доба у людини, яка живе "поза часом", тобто не маючи ніякої можливості визначати час доби за зовнішніми ознаками?
З 1964 по 1972 рік французький спелеолог Мішель Сіфр провів кілька експериментів, у тому числі на самому собі. Він помістив себе у спеціально обладнаний бункер, де було відсутнє сонячне світло, з постійною температурою, вологістю і повною тишею. Він провів у таких умовах кілька місяців.

Результати експерименту показали, що його біологічний годинник змінився: 36 годин йому потрібно було для неспання і 12 – для сну. Пізніше такі ж експерименти проводилися в печері на інших учасниках. Результати були ті ж.

Джерела: cabinetmagazine, chronos.msu

Довжина стопи така ж, як довжина передпліччя. Великий палець такої ж довжини, як ніс. А довжина губ така ж, як вказівного пальця

© wikimedia

Ви щойно це перевірили, чи не так? Це стандартні і правильні пропорції людського тіла, на які орієнтуються художники при створенні картин із зображенням людини. Такі пропорції визначив ще Леонардо Да Вінчі на відомому малюнку "Вітрувіанська людина".

Джерело: howstuffworks

Скафандр Ніла Армстронга був зшитий на фабриці з виробництва ліфчиків

© wikimedia

Мало хто знає, але костюм першої людини на Місяці був зшитий на фабриці з виробництва бюстгальтерів і нижньої білизни, розташованоїу Довері (штат Делавер, США). Сподіваємося, йому було зручно.

Джерело: smithsonianmag

Гаджет – це одна з трьох перших атомних бомб

© wikimedia

В рамках американського проекту "Манхеттен" в 1943 році були створені 3 атомні бомби: плутонієва "Штучка" (Gadget) (підірвана при першому ядерному випробуванні), урановий "Малюк" (Little Boy) (скинута на Хіросіму 6 серпня 1945 року) і плутонієвий "Товстун" (Fat Man) (скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року).

Джерело: rarehistoricalphotos

Енн Ходжес – єдина людина, яка вижила при влученні метеорита

© firsttoknow

Американка Енн Елізабет Ходжес стала першою жінкою на планеті, в яку влучив предмет позаземного походження (30 листопада 1954 року поблизу міста Сулакога, штат Алабама, США). Фрагмент розміром з грейпфрут пробив дах каркасного будинку, відскочив рикошетом від корпусу радіо і вдарив Енн, поки вона спала на дивані. Незабаром після цього випадку Енн Ходжес стала справжньою знаменитістю.

Джерело: harvard , harvard

Коала – єдина тварина, у якої є унікальний відбиток пальців, як у людини

Професор Мачей Хеннеберг (Maciej Henneberg), що працює в Аделаїдському університеті, довів, що різниці між відбитками пальців людини і коали взагалі немає. Навіть скануючий електронний мікроскоп не може знайти відмінностей. Виходить, коала – це єдина тварина крім людей, яке має індивідуальні відбитки пальців.

Джерело: livescience

Перше, що робить кожна мавпа, яка впізнає себе у дзеркалі, – це перевіряє область паху

© (Neng Gong and colleagues / Current Biology)

Шанхайські нейробіологи провели експеримент. Вони садили десятки приматів перед дзеркалом і спостерігали, як мавпа реагує на "двійника". Це відбувалося не відразу, але коли мавпи розуміли, що у дзеркалі їх відображення, перше, що вони робили, – це перевіряли область між ніг.

Джерело: cell, ibtimes

Дельфіни можуть розмовляти по телефону і впізнавати того, з ким говорять

© pexels

У кожного дельфіна є персональний "сигнал-ім'я", який з'являється у підлітковому віці і зберігається все життя. Відомо, що дельфіни чітко відрізняють сигнали своїх родичів від інших. Вони здатні впізнавати один одного за допомогою сприйняття коротких тонів. Люди також впізнають своїх родичів і друзів під час розмови по телефону за голосом. Тому якби дельфіни спілкувалися по телефону, вони б впізнавали один одного.

Джерело: livescience, telegraph

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme