Переселенці зможуть голосувати за місцем фактичного проживання

Внутрішньо переміщені особи зможуть змінити свою виборчу адресу за наявності заяви та довідки переселенця і проголосувати на виборах за місцем проживання, а не реєстрації

Як передає Depo.Донбас з посиланням на Укрінформ, про це сказав аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

"Виборець, який фактично проживає не за місцем реєстрації, зможе подати звернення щодо нової виборчої адреси і надати до цього додаткові документи", - сказав він.

Повідомляється, що для внутрішньо переміщених осіб таким документом має стати довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Для інших категорій громадян передбачені різні категорії документів починаючи від договору оренди на житло, за адресою якого виборець просить визначити його нове місце постійного голосування, право власності на певний вид житла або інші підстави для підтвердження аргументованості зміни виборчої адреси .

Нагадаємо, що 12 серпня 2015 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві вибори" (щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам)". Ініціатори законопроекту пропонували забезпечити переселенцям право голосу на місцевих виборах в тій громаді, де вони зареєстровані як вимушено переміщені особи, підтвердженням чого служитиме адреса в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Однак вимушені переселенці так і не змогли проголосувати на виборах 2015 року через те, що парламент так і не прийняв відповідний закон.
Як повідомлялося, у жовтні 2015 року тільки двоє переселенців, що проживають в Києві, відстояли своє право в судовому порядку голосувати на місцевих виборах, що пройшли 25 жовтня в Україні.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme