Чи допоможе Кличко соратниці Тимошенко здобути "грошове" крісло

Голосування у Верховній Раді щодо голови Рахункової палати вчергове відкладається. Але дуже ймовірно, що скоро завдяки підтримці мера Києва Віталія Кличка цю посаду отримає представниця "Батьківщини"

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Чи допоможе Кличко соратниці Тимошенко з…

Епопея навколо призначення нового керівництва Рахункової палати України – органу, який займається контролем за використанням бюджетних коштів – триває вже не один місяць. Про кадрові зміни в РПУ заговорили ще восени 2014 року. Тим паче, що голова палати Роман Магута був призначений на цю посаду у 2012 році і підходив від положення про люстрацію. Утім, політичного рішення про те, кого призначити на його місце не було. У 2016 році голову Рахункової палати було відсторонено від посад у зв'язку з підозрою у зловживанні владою. Нібито Магута протиправно переписав на родича директора департаменту з питань АПК Рахункової палати України Марії Шулежко двокімнатну службову квартиру. Роботу Рахункової палати паралізовано, але ніхто особливо не поспішає з тим, щоб призначити нове керівництво.

Ще минулого року парламентським комітетом з питань бюджету було рекомендовано Верховній раді 30 кандидатур на посади в цей орган. Серед них – чотири народних депутата: Олександра Кужель від ВО "Батьківщина", Руслан Лук'янчук від "Народного фронту", Валерій Пацкан та Оксана Продан від "Блоку Порошенка". Проте, дискусія навколо того, хто ж очолить цей орган, продовжується.

За інформацію Depo.ua, у тому, хто все ж таки переможе під час голосування, багато чого залежить від ефективності нового політичного союзу по лінії Тимошенко-Кличко. Раніше ми вже писали про спільну діяльність цих політиків на рівні Києва, і про те, що лідери "Батьківщини" та "УДАРу" зараз приглядаються один до одного. Окрім локальної співпраці у столиці в кулуарах Верховної Ради циркулює інформація про спроби цього політичного тандему попрацювати разом і на загальноукраїнському рівні.

Як раз питання контролю за Рахунковою палатою може стати пробним каменем. Справа в тому, що Тимошенко і справді спить і бачить Олександру Кужель на посаді Рахункової палати. Її можна зрозуміти: цю посаду їй обіцяли одразу після парламентських виборів, щоб вона покірно приєдналася до коаліції. Зараз гра побудована на тому, щоб отримати підтримку з боку "УДАР". Так, кандидат на посаду голови РПУ Валерій Пацкан, який зайшов у БПП саме за квотою політсили Кличка, нібито може не лише поступитися і зняти свою кандидатуру на конкурс голови РПУ, але й почати агітацію всередині пропрезидентської сили.

Наскільки багато депутатів з БПП захоче голосувати за "бабу Сашу"? У будь-якому разі, Тимошенко варто й самій пройтися Верховною Радою та домовитися з тою самою "Самопомічю" чи депутатськими групами "Воля народу" та "Відродження".

Що ж до того, що дасть соратникам Кличка така поступка? З одного боку, це зовсім не означає, що Пацкан взагалі не потрапить до Рахункової палати. Окрім крісла голови, теплих місцях більш ніж достатньо. Поговорюють, що соратник Кличка ймовірно теж отримає крісло заступника голови палати, або просто рядового члена.

З іншого боку, таке джентльменське рішення зі сторони Кличка хоч і не дає стовідсоткову гарантію перемоги для одіозної Кужель, але все рівно серйозно зміцнює його стосунки з Юлією Володимирівною, яка має побачити, що Кличко на відміну від його колег по українському політикуму здатен домовлятися. Таку поступливість, поговорюють, забезпечує група "газовиків" на чолі з Фірташем і Льовочкіним, які до того ж нібито підтримують обох політиків матеріально.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme