Бій під Авдіївкою. Чому бойовики знову вдарили по місту (КАРТА)

ЗСУ знову зазнали втрат під Авдіївкою у позиційних боях з терористами

Бій під Авдіївкою. Чому бойовики знову в…

Традиційно гаряча точка АТО, багатостраждальна Авдіївка цими вихідними знову була обстріляна бойовиками з "Градів".

Зранку, 26-го березня, по старій частині міста терористи вдарили "Градами". Внаслідок цього, 25 будинків були пошкоджені, а деякі повністю зруйновані.

Із соцмереж з окупованих територій вдалося дізнатися, що близько 11:30 (час обстрілу) жителі Ясинуватої слухали вихідні постріли. Імовірно, що стріляли саме з цього міста. Більше того, вчора також відбувся ближній бій в районі Ясинуватського блок-посту з використанням стрілецької зброї та мінометів.

Увечері прес-центр АТО повідомив трагічну для нас новину. В результаті обстрілу опорного пункту ЗСУ зі 120-мм калібру загинули троє наших воїнів.

Взагалі, враховуючи дані прес-центру АТО, за вихідні Україна втратила у боях п'ять захисників. А всього з 1-го по 26-те березня у зоні АТО загинули 24 бійці.

Якщо говорити про Авдіївку, то тут ситуація дуже важка - той випадок, коли військовим шляхом відтіснити бойовиків подалі, щоб уникнути обстрілів, майже неможливо.

В останні дні бої поблизу міста характеризувалися активними обстрілами бойовиків із 120-мм і 82-мм мінометів уздовж Ясинівського провулка і по Старій Авдіївці. У "промзоні" ведуться стрілецькі бої на ближній і середній дистанції. За даними "Інформаційного спротиву", противником застосовувався повний спектр піхотного озброєння, а також БМП-2, відзначався вогонь декількох одиниць БТР-70 80 бойовиків з дальньої дистанції.

Окрім цього, все той же "Інформаційний спротив" повідомляє про суттєве підсилення бойовиків. В західній частині Донецька були помічені чотири Камаза із живою силою, які пройшли через Путилівку на Спартак. У районі станції Донецьк-Північний через дорогу і в районі вулиці Привокзальної та дачного проїзду маневрувала бронетехніка: відзначалося як мінімум дві групи - 3 танки в "зеленці" і 2 танки з 2 БМП-2 - поблизу станції. Раніше окупанти посилювали свою групу на ділянці в районі Ясинуватої, Яковлівки і Спартака, перекинувши ближче до Авдіївки нову ротну тактичну групу.

У запеклих боях під Авдіївкою наприкінці січня – на початку лютого, в яких використання терористами "Градів", 122-мм і 152-мм артилерії було нормою, вони втратили ряд позицій, які досі не змогли повернути. Мова йде про опорники "Алмаз-1" та "Алмаз-2", західніше Авдіївки. Також ЗСУ взяли майже під повний вогневий контроль трасу Донецьк – Горлівка і облаштували позиції поблизу ДФС.

Наразі бойовики використовують тактику вимотування сил АТО постійними обстрілами, з руйнуванням інфраструктури.

Є актуальним питання, мовляв, чому ЗСУ не відкинуть ворога подалі, щоб уникнути обстрілів. Цими питаннями задаються переважно користувачі соцмереж, яким хочеться видавати бажане за дійсне. Звичайно, ЗСУ теоретично можуть продовжити так званий "повзучий наступ". Але в ситуації з Авдіївкою, маленькими кроками проблему не вирішити. Оскільки, місто обстрілюється як з Донецька, так і Ясинуватої. І навіть взяття Ясинуватського блок-посту з просуванням під Ясинувату проблеми не вирішить. І швидше варто говорити про масштабний наступ по всій лінії фронту з перспективою оточення Ясинуватої, Донецька та інших великих міст з виходом до кордону з Росією. Проте, сьогодні цей сценарій видається неможливим, як мінімум, через "Мінські домовленості".

Варто прийняти те, що ситуацію в Авдіївці може вирішити, чи бодай поліпшити, виключно дипломатія. Російська сторона вогнем бойовиків спонукає Україну до поступок, підштовхуючи економічний колапс у місті, в якому працює коксохім Ахметова. Запобігти обстрілам міста військовим шляхом наразі неможливо. А кожен обстріл б'є, в тому числі, окрім людей, і по бюджету. Розрахунок простий - Авдіївка є слабким місцем України. Нам потрібно знайти слабке місце у терористів. Ним, цілком можливо, може стати Дебальцеве.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme