Білоус: Потрібні механізми, які дозволять зберегти ОПЗ і його кадри

Одеський припортовий завод перебуває на стадії апеляції в судах Стокгольма та Одеси у справі про борг в $ 250 млн перед компаніями Дмитра Фірташа

Білоус: Потрібні механізми, які дозволят…

При цьому суд Одеської області не допускає Фонд держмайна України до участі в процесі, розповів в інтерв'ю сайту ЛІГА голова Фонду держмайна Ігор Білоус, передає Depo.ua.

"Найгуманніший Одеський суд нас не допустив навіть як третю особу... Ми не чарівники і робимо, що можемо. Зараз займаємося апеляцією в двох інстанціях - в Стокгольмі та Одесі. Я вже підключився, прем'єр обіцяв допомогти", - повідомив керівник Фонду держмайна.

Білоус підтвердив, що зараз ОПЗ працює за давальницькою схемою з компанією ЕРУ, яка поставляє на завод газ.

"Ми уникли того, що завод втратить критичну кількість інженерів, операторів цеху аміаку, зварювальників. 55 осіб з 1 вересня поїхали в Алжир, Тринідад і Тобаго... Вони не повернуться, тому що їм платять до $ 5000. Вони поїхали разом з сім'ями. Ще 50 поїхали б - і все. Ніхто б завод не запустив, просто тому що не знає, як", - пояснив глава ФДМ.

За словами Білоуса, ОПЗ - гідний об'єкт, навіть коли заробляє 30-50 млн грн на давальницькій схемі. Цих грошей вистачить, щоб виплачувати зарплати і потроху гасити борг перед НАК "Нафтогаз".

Голова Фонду розкритикував позицію керівництва "Нафтогазу": "Замість того, щоб запропонувати якусь конструктивну модель, вони заганяють ОПЗ в борги, продаючи найдорожчий газ в країні".

Також він повідомив, що пропонував передати завод у тимчасове управління НАК "Нафтогазу" або "Укргазвидобуванню". "За 1 гривню могли б віддати. Коболєв на це відповів, що це не їхній профіль, і вони не знають, як продавати аміак і карбамід", - розповів Білоус.

Говорячи про перспективи приватизації ОПЗ, він заявив, що велике значення має циклічність ринку: "Треба брати період, коли більш стабільне зростання і приймати рішення. Годувати цей завод за рахунок держбюджету неправильно. Треба шукати механізми, які допоможуть зберегти кадровий потенціал і сам завод".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme