Диверсія в Балаклії. Як захистити стратегічні об'єкти від дронів

Стали відомі нові подробиці причин вибуху артилерійських складів у Балаклії

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Диверсія в Балаклії. Як захистити страте…

Depo.ua намагається з'ясувати причини жахливої трагедії у Балаклії, які наслідки це може мати і як запобігти подібних випадкам у майбутньому.

Нагадаємо, у місті Балаклія Харківської області в ніч з середи на четвер на артилерійських складах Міноборони України почалася пожежа, внаслідок якої евакуювали близько 20 тис. населення з 5-кілометрової зони довкола місця трагедії.

За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклії став диверсійний акт.

Міністр оборони Степан Полторак першою у списку ймовірних версій даної диверсії назвав версію з безпілотним літальним апаратом, з якого скинули запалювальну суміш (цілком можливо навіть фосфорну бомбу – ми писали про використання росіянами таких на Донбасі), яка й спричинила загорання боєприпасів. Він зазначив при цьому, що теракт могли здійснити як бойовики "Л-ДНР", так і кадрові російські військові.

Підтвердив цю інформацію і голова Служби безпеки України Василь Грицак, який заявив на брифінгу: "Встановлено свідків, які бачили, як на склади 65-го арсеналу з літального апарату скинули засоби, які ініціювали надалі детонацію та вибухи. Більше сказати не можу, тому що у мене немає дозволу слідчого на розголошення".

Крім цього Depo.ua стало відомо про існування оперативного відео, на якому видно безпілотний літальний апарат, який скидає запалювальну суміш на склад боєприпасів. На жаль, саме відео наразі роздобути не вдалося, але рано чи пізно воно з'явиться в мережі – в наш час сучасних технологій швидкісної передачі даних такі речі неможливо довго приховувати.

Але суть навіть не в цьому. Якщо все було справді так і настільки потужну диверсію справді вдалося організувати за допомогою дрона, то справи досить кепські. Це означатиме, небагато-немало, тотальну незахищеність стратегічних об'єктів від подібного роду диверсій.

Станом на сьогодні безпілотний літальний апарат в інтернеті у вільному доступі можна придбати за ціною від однієї тисячі гривень (щоправда, безпілотник, здатний нести вантаж для понад 100 грам, коштуватиме близько 30-40 тисяч). Дістати вибухівку також не проблема – зараз навіть за межами зони АТО її вистачає. В крайньому випадку – запалювальну суміш можна виготовити самому з використанням інгредієнтів, які продаються у вільному доступі – "коктейлі Молотова" з Майдану всі мають пам'ятати.

Все це означає, що будь-який фанатик "русскава міра", незадоволений діями влади ура-патріот, чи просто психічно неврівноважена людина може за цілком доступну ціну організувати щось подібне. Не кажучи вже про ворожу агентуру, якої в країні навалом.

До речі, своє занепокоєння ситуацією вже встигла висловити Європа. Радник міністра закордонних справ Польщі Пшемислав Журавський вел Граєвський ще вчора ввечері заявив, що НАТО має відреагувати на диверсію в Балаклії, але не на рівні вербальних заяв, а у контексті змін військових процедур.

"Швидкою політичною реакцією має бути оголошення про створення так званого "військового Шенгену", що полягатиме у здатності швидко перекидати війська через національні кордони країн-членів для зміцнення відрізків зовнішніх кордонів, наприклад латвійсько-російського чи естонсько-російського, тобто туди, де відбувалися б такі інциденти. Це дозволило б не витрачати час на довгі юридичні процедури дозволів на переміщення військ з однієї країни в іншу" – впевнений польський політик.

Як би там не було, можна не сумніватись, що НАТО зробить висновки з цього інциденту. А чи зробить їх Україна?

Відомо, що в Україні на озброєнні стоїть радіо-локаційна станція 79К6 "Пелікан", яка була успішно випробувана на навчаннях "Рубіж-2016" у жовтні минулого року. Однак, чи фіксує вона безпілотні літальні апарати?

Глава СБУ Василь Грицак на все тому ж брифінгу зазначив, що система, яка фіксує літальний апарат у небі, не всякий безпілотник може побачити: "Якщо літальний апарат може 35-40 км пронести ударний засіб, – нехай це буде фосфорний запалювальний предмет чи інше, – є небагато способів запобігти цьому. На жаль, таких засобів не вистачає в нашого війська. Ми бачимо недоліки і прогалини. Те, що ми можемо зробити, ми робимо, але не на все ми можемо впливати".

Якщо з безпілотниками адекватно боротись наразі немає змоги, то залишається сподіватись, що в Україні хоча б перестануть зберігати боєприпаси під відкритим небом. Адже в мережі з'явились фото, на яких, ймовірно, зображена та сама база зберігання боєприпасів в Балаклії напередодні війни з Росією.

Таким чином диверсія у Балаклії оголила ще одну проблемну ланку в українській обороні і винесла на порядок денний нові виклики і завдання. Завдання, які нашим військовопосадовцям доведеться вирішувати вже найближчим часом, не відкладаючи проблему у довгу шухляду. Інакше цей випадок може стати першим, але не останнім у своєму роді.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme