Як влада Донеччини ледь не запровадила "військовий стан"

Під забороною радіостанції, відвідування лісив і річок, проводження екскурсії. Після 22:00 з собою потрібно мати паспорт

Журналіст регіональної редакції Depo.Донбас
Як влада Донеччини ледь не запровадила "…

Вранці, 23 березня, на офіційному сайті Донецької обласної ВЦА з'явилося тривожне повідомлення для мешканців області. В ньому йшлося про певні обмеження на території Донеччини через "загострення в зоні проведення АТО та підвищення ризику проникнення диверсійно-розвідувальних груп". У документі зазначалося, що обмеження і заходи безпеки почали діяти з 23 березня і до окремого розпорядження Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

З огляду на перелік цих заборон, ситуація скидається майже на впровадження військового стану. Зокрема, згідно з цим повідомленням жителям забороняється перевезення навіть зареєстрованої зброї, забороняється рух транспорту польовими дорогами та навіть використання радіостанцій. Крім того мешканцям області забороняється виходити у ліси, до річок та проводити екскурсії.

Обурення викликала і заборона фотографувати всіх силовиків та правоохоронців, а також їх будівлі та транспорт. Крім того, цивільних зобов'язали з 22:00 години вечора до 5:00 ранку носити з собою документи що посвідчують особу. Мешканці області відразу побачили у цьому введення комендантської години.

Цей дивний документ з переліком заборон провисів на сайті ВЦА увесь день, його поширили всі ЗМІ. Ось гучне повідомлення на місцевому сайті про комендантську годину.

По-перше, здивування викликала підстава запровадження цих обмежень. Цілком не зрозуміло, що ховається за загадковою фразою "у зв'язку з загостренням у зоні проведення АТО". Кожен, хто уважно спостерігає за подіями на фронті, знає що там усі останні три роки загострення. Але раніше, коли постійно обстрілювали Промку та Піски, штурмували Дабальцево та Мар'їнку, чи обстрілювали Краматорськ та Маріуполь, ніяких додаткових контрдеверсійних заходів не вводилося.

По-друге, більшість формулювань у цих правилах виписані дуже неоднозначно. Наприклад, хто буде контролювати всі ліси та береги області? Звідки мешканці далекого селища, в якому немає навіть телебачення, можуть дізнатися про заборону походів в ліс. А ось обурення журналістів і активістів викликала заборона фотографувати правоохоронців та їх приміщення. Справа в тому, що у зоні проведення АТО практично в кожній адміністративній будівлі є якісь силові підрозділи. Тож, фотографуючи якийсь готель цілком можна потрапити під гарячу руку правоохоронців.

Втім вже до вечора стало зрозуміло, що з цими заборонами виникла якась плутанина. Прес-служба поліції, яка мала контролювати і здійснювати більшість обмежувальних заходів, просто відмовилися коментувати це питання, пояснивши це відсутністю у них нормативно правового документа.

Але вже до вечора речниця поліції Донеччини Наталя Шиман пояснила Depo.Донбас, що мова йде про вже діючі контрдиверсійні заходи.

"Певні обмеження діють на території області ще з 11 березня, і ми постійно про них розповідаємо. Поліція за цей час вже провела величезну роботу – під посилену охорону взяті міста та автошляхи, повністю перекриті все польові дороги у сірій зоні, підсилена перевірка на бокпостах. Фактично, єдине що змінилося для мешканців області – вночі слід мати з собою паспорт. І під час перевірки не буде жодних запитань до місцевих мешканців. Таке враження, що Донецька ВЦА просто намагалася додатково пояснити ці заходи", - розповіла Шиман.

Прес-служба штабу АТО повідомила, що ці заходи ніяк не зачіпають журналістів, які працюють в області. Підтвердили це й правоохоронці. Вже ввечері 23 березня текст про певні обмеження для жителей взагалі зник з сайду ВЦА!

Він залишився лише на сайті поліції Донеччини, яка передрукувала текст, а також зробила скріншот оригіналу

Ситуація із заборонами заплутала жителів та встигла спричинити легку паніку. Люди жваво обговорювали вже навіть не комендантську годину, а наступ "ДНР" та евакуацію Краматорська.

Більш того, в цій історії є один цікавий нюанс. Текст на сайті було розміщено департаментом інформаційної та внутрішньої політики. Очолює його Людмила Биченко, яка в 2014 році носила "георгієвську стрічку", любила Путіна, ненавидила Майдан та раділа російському Криму.

Станом на 13.00 24 березня у ВЦА ще не прокоментували загадкові заборони, які так налякали людей.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme