Суд визнав незаконним скасування виплати пенсії мешканцю окупованого Донбасу

Донецький апеляційний адміністративний суд визнав незаконним скасування виплати пенсії мешканцю окупованої Луганщини

Суд визнав незаконним скасування виплати…

Відповідне рішення біло ухвалено судом 17 березня, повідомляє кореспондент Depo.Донбас.

Приводом для судового розгляду став позов мешканця міста Довжанськ (Свердловськ) Луганської області, який після окупації міста та початку АТО, у липні 2014 року встав на облік в Управлінні пенсійного фонду міста Старобільск і там переоформив пенсію. Проте, у березні 2016 року виплата пенсій припинилася. Пенсіонер не погодився з цим рішенням та оскаржив його у суді.

У лютому 2017 року Старобільский районний суд задовольнив цей позов та визнав дії управління пенсійного фонду дискримінаційними та протиправними, а також зобов'язав фонд відновити виплати пенсіонеру.

Суд дійшов висновку, що в Україні не оголошено військового та надзвичайного стану, а закони України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" та "Про тимчасові заходи на період проведення АТО" не встановлюють обмежень права на отримання пенсійних виплат.

В судовому засіданні було встановлено, що приводом для припинення пенсійних виплат стала відсутність переміщеної особи за місцем фактичного проживання на підконтрольній Україні території. В свою чергу пенсіонер зазначив, що пенсійний фонд перевіряє місце фактичного проживання виключно внутрішньо перемішених осіб, але не контролює місце перебування інших громадян України і не позбавляє їх права на пенсійні виплати. Таким чином, на думку позивача, позбавлення його пенсії є проявом дискримінації його, як мешканця тимчасово окупованих територій.

"Правову та соціальну природи пенсії і право громадянина на призначення йому пенсії не може пов'язуватися з такою умовою, як постійне місце проживання (реєстрація місця проживання), а держава, відповідно до конституційних принципів, зобов'язана гарантувати це право незалежно від того, де проживає особа, якій призначена пенсія", - йдеться у рішенні Старобільского суду.

Суд погодився з цими висновками пенсіонера, визнав позбавлення його пенсії проявом дискримінації і зобов'язав Пенсійний фонд відновити виплати. Крім того, у судовому засіданні з'ясувалося, що немає жодного формального рішення про припинення виплат, а витяг з протоколу комісії з питань призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам не є такою підставою.

Пенсійний фонд не погодився з такими висновками і подав апеляцію, але 17 березня Донецькій апеляційний адміністративний суд повністю підтримав рішення Старобільского суду.

Більш того, голова суду Раїса Ханова винесла окрему ухвалу, якою поінформувала Кабінет міністрів України про численні випадки безпідставного припинення виплати пенсій переміщеним особам.

На думку судді, це є проявами порушення Конституції України та зачіпає права людини. Крім того, суд поставив під сумнів законність використання висновків комісії з питань призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам під час призначення та виплати пенсій. Відповідно до законодавства у Кабінета міністрів є місяць на усунення причин та умов, що спричинюють такі порушення законодавства.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme