Стало відомо, як крали бюджетні кошти під час реконструкції НСК "Олімпійський"

Днями було проведено 25 одночасних обшуків щодо справи в розкраданні бюджетних грошей під час реконструкції НСК "Олімпійський"

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на прес-службу прокуратури Києва.

Зокрема, за результатами проведених обшуків в офісах підприємств, які є учасниками злочинного ланцюга, а також за місцем проживання фігурантів провадження вилучено документацію, яка вказує, що при реконструкції головної арени держави існувало дві паралельні злочинні схеми нанесення державі збитків. Одна з них полягала в ухиленні від сплати податків, друга – безпосередньо була використана для розкрадання коштів бюджету Євро-2012за участі фіктивних підприємств.

На прикладі крісел марки Bluecube (Велика Британія), які були встановлені на НСК у кількості понад 70 тис. одиниць, це виглядало наступним чином.

Вартість крісла, придбаного у виробника за 78 доларів США, під час митного оформлення зменшувалася постачальником у 13 разів до 6 доларів США. Саме з цієї суми у подальшому був проведений розрахунок митних платежів, внаслідок чого держава недоотримала мільйонні кошти податків.

В наступному, ціна крісла, придбаного за 78 доларів США, через ланцюг підставних підприємств збільшувалася до 189 доларів США. Внаслідок чого з державного бюджету було зайво витрачено близько 8 млн доларів США.

За даними слідства, аналогічні злочинні схеми були використані зловмисниками при поставці обладнання для каналізації, встановленні табло та облаштування зони гостинності на НСК "Олімпійський".

На даний час в рамках розслідування до правоохоронних органів Великої Британії, Гонгонгу та Польщі скеровані відповідні міжнародні доручення.

Також очікуються висновки економічних та товарознавчих експертиз, за результатами яких буде встановлено остаточний розмір заподіяних державі збитків та повідомлено про підозру винним особам.

Як повідомлялося, у січні поточного року прокуратура міста Києва вже повідомила підозру одному з керівників підприємства-підрядника, яке здійснювало постачання крісел на головну арену держави, за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 4 ст. 358 (підроблення документів) та ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення) КК України.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme