СБУ звинуватило YouControl в роботі на Росію за моніторинг сайтів з комп'ютера, – адвокат

Служба безпеки України звинувачує працівників компанії YouControl у незаконному збуті і використанні комп'ютерів російського виробництва, які відносяться до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації

Про це в ефірі "Громадського радіо" повідомив адвокат компанії Даниїл Глоба, передає Depo.ua.

За його словами, існує кримінальне провадження, за яким: "на даний час представники спеціальних і розвідувальних органів РФ, діючи за попередньою змовою з невстановленими представниками створених в Україні суб'єктів господарювання, здійснюють незаконний збут і використання комп'ютерів, мобільних телефонів і ПО російського виробництва, які відносяться до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації".

За словами Глоби СБУ вважає, що до цього механізму причетні службові особи компанії Youcontrol.

"Це, на наш погляд парадоксально і абсолютно надумано, оскільки до Росії ми не маємо абсолютно ніякого відношення", - заявив він.

За його словами, в постанові суду зазначено, що це ПО, яке має ознаки обладнання для негласного зняття інформації, використане копіювання даних з комп'ютерних систем державної форми власності: єдиний держреєстр Міністерства юстиції, єдина автоматизована система Фіскальної служби.

"У самому рішенні інкримінується те, що по суті є законною діяльністю", - додав він.

Глоба додав, що зазначене кримінальне провадження порушене не стосовно посадових осіб компанії Youcontrol і самої компанії, а "з якихось фактів, за якими представники спецслужб РФ в змові з якимись українськими підприємствами щось передавали, якусь обмежену інформацію".

"При цьому зазначено, що це було скоєно в період з 2015 року, хоча діяльність компанії почалася в 2016 році. Дані події і компанія Youcontrol не були спочатку взагалі ніяк пов'язані. Нам здається, це була підстава, щоб якимось чином отримати можливість доступу до даних, зробити обшук. Не виключаю, щоб на підставі отриманої інформації порушити ще якесь провадження", - додав Глоба.

Нагадаємо, що 23 березня відбулися обшуки в компанії YouControl. Служба безпеки України прийшла з обшуками в компанію YouControl через "незаконне використання доступу до відкритих державних реєстрів".

Довідка: YouControl - онлайн-сервіс, що автоматично формує досьє на кожну компанію України, використовуючи інформацію з державних реєстрів.

Основна місія - сприяти створенню прозорого бізнес-середовища та економiчному зростанню України.

Один із напрямків діяльності - боротьба з корупцією: компанія надає вільний доступ до сервісу журналістам та громадським активістам для проведення розслідувань, моніторингів та інших заходів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme