Пам'ятка фанату у Загребі: Як отримати свято футболу, а не проблеми з поліцією

В Хорватії запевняють, що хорватських і українських хуліганів на гру збірних не пускатимуть

Олекса Шкатов
Заступник головного редактора по роботі з регіонами - керівник регіональних редакцій
Пам'ятка фанату у Загребі: Як отрим…

Як повідомляє Depo.Сектор, матч Хорватія - Україна, що почнеться сьогодні о 21:45 за київським часом – справжнє футбольне свято для приймаючої країни. І не лише через любов до гри з м'ячем, а й тому, що нинішня гра хорватської збірної нарешті відбудеться за підтримки фанів на стадіоні. До того два матчі відбору на ЧС-2018 відбувалися за порожніх трибун, що було покаранням від ФІФА за поведінку вболівальників. Тож до сьогоднішнього поєдинку в хорватській столиці готувалися особливо прискіпливо. І обіцяють зробити все, аби спортивне свято не перетворилося на вакханалію.

Слід зазначити, що додали роботи хорватам і українці: в рамках фан-руху "Вірні збірній" на підтримку "синьо-жовтої"команди до Загреба зі Львова і Києва відправилося 27 автобусів з активними вболівальниками – це приблизно 1200 людей. Загалом же на трибунах буде до 2000 наших фанатів.

Судячи з усього, поки що українські вболівальники поводилися добре – принаймні, автобуси, які виїхали 22 березня, подолали україно-угорський, а потім і угорсько-хорватський кордони успішно і швидко, і навіть прибули до Загреба на кілька годин раніше, ніж планувалося. Втім, розслаблятися рано, адже ще треба потрапити на трибуни. А хорватська сторона обіцяє бути досить таки прискіпливою.

Вже за день-два до матчу поліція Загреба була переведена на посилений режим патрулювання, кількість правоохоронців на вулицях помітно збільшилася. Ба-більше, якщо одинокі туристи особливо не привертають поліцейської уваги, то за групами може ненав'язливо слідувати наряд в уніформі. Просто про всяк випадок. Зрозуміло, що на стадіоні і поряд з ним також буде зроблено все, аби ніхто навіть не думав порушити порядок.

На самому стадіоні "Максимір", де відбуватиметься гра, порядок забезпечуватимуть 550 ліцензованих фахівців, набраних з охоронних фірм, а також 70 стюардів. Щодо останніх, не треба впадати в оману – вони також набрані з охоронних фірм і є фахівцями у своїй справі.

Пропуск глядачів на трибуни стартує за три години до початку матчу, о 18:00. Він відбуватиметься у три етапи. На першому перевірять квитки. На другому – документи, тож закордонний паспорт треба брати обов'язково. Причому особливу увагу приділятимуть написанню імені та прізвища у квитку та паспорті. За невідповідність обіцяють суворий штраф.

Нарешті, останній етап – особистий огляд. Організатори матчу попереджають, що люди з великими рюкзаками чи сумками на стадіон не потраплять. Не вдасться пронести і неузгоджені попередньо банери та інші носії з гаслами, особливо політичними. Фанатів з прапорами обіцяють пропускати – за умови, знову ж таки, що прапори - не політичні. Щоправда, є обмеження щодо розмірів – довжина полотнища не має бути більше двох метрів. Крім того, заборонена піротехніка – за неї порушнику загрожуватиме штраф і навіть арешт.

На стадіоні заборонене використання професійної фото- та відеотехніки – з нею на матч просто не пустять. Також заборонена зйомка відео та ведення стрімів з гри.

Важлива інформація для тих, хто любить добряче "посвяткувати" перед грою, і на матч прийти вже "в потрібному стані": на вході будуть перевіряти кількість алкоголю в крові. Особливо "насвяткованих" залишать за огорожею.

Організатори запевняють, що до хорватських вболівальників ставлення буде аналогічним.

Що стосується охорони порядку під часу матчу, а також заходів проти тих, хто любить вибігти на поле чи піти "знайомитися" у сектор суперників, то тут хорвати спокійні. Адже стадіон "Максимір", за їхніми словами, має досить таки специфічну структуру, і, щоб прорватися на поле, треба дуже постаратися. Те ж стосується і безпеки українського сектору – південної трибуни. Хорватські вболівальники, ба більше, люди з неукраїнським громадянством – на неї допускатися не будуть, і специфічна побудова "Максиміру" цьому сприятиме.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Сектор

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme