Чи закриє Путін "Національний фронт" Франції

Зустріч Ле Пен з Путіним була потрібна обом сторонам в першу чергу з піарних міркувань. Хоча, ще однією, не менш важливою темою для розмови могли бути й фінансові питання

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чи закриє Путін "Національний фронт" Фра…

Прецікавою видалась географія цьогорічних закордонних візитів Марін Ле Пен. Останнім часом вона нанесла візити в Ліван, Чад, а от тепер – і в Росію. Віце-президент "Національного фронту" Флоріан Філіппо пояснив такий підбір країн тим, що Ле Пен намагається вести діалог і не дати Франції бути відрізаною від усього решту світу, навіть якщо для цього доводиться їхати в "не ідеальні" країни.

І от під час візиту в чергову після Лівану та Чаду "неідеальну" країну, Марін Ле Пен зайшла помилуватись виставкою, присвяченою Людовику Святому, і "ненароком" потрапила на зустріч з Путіним.

Який теж, в свою чергу, пояснив світові, що Ле Пен йому, по великому рахунку, теж не надто цікава, і Росія ні в якому разі не хоче впливати на президентські вибори у Франції, але залишає за собою право "спілкуватися з представниками будь-яких політичних сил..., так само як роблять наші партнери, наприклад в Європі, в США". А оскільки решту претендентів, мабуть, зустрітись або не змогли (Франсуа Фійону треба ходити на допити), або не схотіли – то довелося Володимиру Володимировичу обмежитись Ле Пен.

Яка перед тим встигла поговорити про боротьбу з міжнародним тероризмом і контрпродуктивність антиросійських санкцій зі спікером Держдуми В'ячеславом Володіним – а потім з тим самим репертуаром вирушила й до Путіна.

Про що в реальності могли говорити ці люди? Ну не про міжнародний же тероризм, справді?

Схоже, головною метою цієї зустрічі, здається, це був сам факт її проведення. За її результатами – яких, в реальності звичайно, не буде, але це діло десяте – Ле Пен зможе похизуватися у Франції перед своїми виборцями, що "вирішує питання" майбутнього світового порядку з самим Путіним. Схоже, в її електораті залишились головно люди, яких це не коробить. Інакше на зустріч вона б, ясна річ, не поїхала.

Та й Путін, у свою чергу, зможе запустити по центральних телеканалах сюжет про "європейських політиків, які приїжджають за порадою до Москви". Що як би само собою означає, що ніякої міжнародної ізоляції Росії і близько немає, і нічого в чинному політичному курсі країни міняти не можна і не треба.

Хоча не піаром єдиним може обмежитись ця зустріч. Цілком можливо, російський президент захотів задати французькій нацистці одне-єдине питання. Не пов'язане з міжнародним тероризмом, звичайно. Суть його мала би бути наступною: наскільки альтернативно обдарованою людиною треба бути, щоб отримавши дев'ять мільйонів російського офіційного "кредиту", і хтозна скільки іще неофіційного, на просування своєї політичної сили, банально вкрасти із бюджету Європарламенту кілька тисяч євро у вигляді "зарплати для своїх помічників", попастись на цьому, і зліплений за російські гроші рейтинг завалити. Від відповіді на це питання може залежати якщо й не вся політична доля Марін Ле Пен, то можливість отримання подальшого російського фінансування – без сумніву. І в разі, якщо прийнятної для російського президента відповіді "гаряча патріотка Франції" знайти не зуміє, цілком ймовірно, що наступні російські транші підуть вже в якісь інші руки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme