Бій під Водяним. Чому ЗСУ не змогли втримати опорник терористів (КАРТА)

Стали відомі деякі подробиці запеклих боїв, які точилися під Водяним та Пікузами з 20-го березня

Бій під Водяним. Чому ЗСУ не змогли втри…

Ситуація на Маріупольському напрямку після суттєвого загострення під Водяним та Пікузами повернулася до позиційної війни. І сьогодні можна зробити декілька висновків, які базуватимуться як на відкритій, так і на неопрелюдненій інформації.

Про деталі боїв українських морпіхів з терористами під Водяним і Пікузами ми раніше детально писали. Варто нагадати, що після нічної пристрілки, з 19-го на 20-те березня, з використанням мінометів та стрілецької зброї, зранку в понеділок розпочався бій у якому ворог використовував 152-мм і 122-мм артилерію, РСЗО "Град", обстрілюючи наші позиції під Водяним. Згідно з інформацією прес-центру АТО, окупанти розпочали провокаційні обстріли з артилерії в напрямку населеного пункту Водяне, під Маріуполем, яке знаходиться за 2 кілометри від окупованих Пікуз. Вогонь противника одночасно вівся по декількох позиціях підрозділів морської піхоти. Прикриваючись вогнем артилерії, противник силами двох груп чисельністю 40 чоловік розпочав наступальні дії, але отримав гідну відсіч. Від наших волонтерів надходила обережна інформація про знищений ворожий опорник, а терористи розповідали, що ЗСУ наступають на Пікузи та Дєрзкую силами двох взводів.

Наш наступ і справді відбувся. Морпіхам вдалося навіть вибити ворога з опорного пункту, який був розташований на грунтовій дорозі між Водяним і Пікузами.

Внаслідок боїв відомо про трьох загиблих українських воїнів. Втрати бойовиків у перший день, згідно з даними нашої розвідки, сягнули 8 чоловік. До останнього тіла двох загиблих морпіхів лишалися у ворога і нещодавно їх вдалося забрати.

Сьогодні також варто говорити про те, що опорник, у бою за який загинули хлопці, втримати не вдалося.

Детально про бій написав волонтер Serg Marco, який працює з морською піхотою.

За словами волонтера, морпіхи повторили те, що намагався зробити ворог два місяці тому, коли атакував наші позиції, наблизившись до них під прикриттям туману. Наші воїни змогли зайняти опорник, перебивши 7 ворогів відразу і почали окопуватися.

Операція ЗСУ цілком відповідає тактиці так званого "повзучому наступу", або дрібних кроків. Коли штурмова група швидко атакує ворожі позиції після роботи артилерії (на Світлодарській дузі, наприклад, дуже часто першими у бій йдуть бійці УДА - "Правого сектору"). Після взяття позицій артилерія накриває ворога в тилу. Наразі ж морпіхи діяли під прикриттям нашого танка. І вибити їх з позицій ворог зміг лише через активну роботу власної артилерії, а також прицільному вогню танка, який розстрілював наші позиції. У нашого ж закінчився боєкомплект, що на перший погляд виглядає дуже дивно. Проте, варто згадати кампанію 2014-2015 років. Тоді у наших танкістів був брак бронебійних снарядів, але у достатній кількості були наявні осколково-фугасні, які втім не дуже підходять для ведення війни і досягнення результату в тих та сьогоднішніх умовах. Зараз же ситуація взагалі може суттєво погіршитися, оскільки через пожежу на складі у Балаклії вибухають в тому числі і 125-мм танкові снаряди. А їхнього повноцінного виробництва у нас немає.

Зрозуміло, що силами однієї піхоти з БМП, навіть після роботи артилерії, розраховувати на операції із взяттям тої самої висоти "Дєрзкая" чи Пікуз сьогодні важко. Максимум - війна за життєвий простір, за метри землі. За три роки війни як ми, так і ворог, достатньо окопався і укріпив власні позиції. І фронт можна прорвати завдяки операціям із використанням важкої техніки, танків.

Сьогодні відомо, що війна повернулася у звичний ритм позиційних боїв з використанням мінометів, стрілецької зброї та артилерії.

За минулу добу епіцентром вогневих протистоянь на Маріупольському напрямку було Широкине. По позиціям морських піхотинців ворог вів вогонь з гранатометів, зенітної установки, мінометів калібру 120-мм, танку, РСЗВ "Град-П". Поблизу Красногорівки зафіксовано застосування ворогом мінометів калібру 120-мм та артилерійських систем калібру 122-мм, а в районах населених пунктах Водяне та Новотроїцьке російсько-окупаційні війська вели вогонь з великокаліберних кулеметів та гранатометів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme