Астрономи розгадали таємницю плям на Церері

Гравітаційний вплив планет змінює кут нахилу осі обертання Церери. На кут нахилу Церери впливають Юпітер і Сатурн

Дослідникам вдалося виявити зв'язок між запасами водяного льоду на поверхні Церери і зміною кута нахилу, повідомляє Depo.ua з посиланням на ZN.

"Вчені місії Dawn встановили, що гравітаційний вплив Юпітера і Сатурна змінює кут нахилу осі обертання Церери", - зазначили в NASA.

Науковці встановили, що за останні три мільйони років кут осі обертання карликової планети змінювався від 2 до 20 градусів. Приблизно 24 тисячі років тому кут нахилу становив 19 градусів (для порівняння, кут нахилу осі обертання Землі становить 23,5 градуси), а на даний момент – чотири градуси. Подібні зміни викликані впливом на карликову планету Юпітера і Сатурна.

Дослідникам вдалося виявити зв'язок між запасами водяного льоду на поверхні Церери і зміною кута нахилу осі обертання. Накопичення води вимагає того, щоб регіони планети перебували в тіні протягом мільйонів років. Чим менше кут нахилу осі обертання Церери, тим більше її поверхні перебуває в тіні, і навпаки.

Вченим вдалося визначити ті ділянки карликової планети, які навіть при високих кутах нахилу осі обертання розташовані в тіні. Виявилося, що там, де раніше станція Dawn помітила так звані таємничі плями, розташовані кратери.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme