ТОП-13 цитат з інтерв'ю Вороненкова, які проливають світло на його життя і смерть

Вбивство екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова шокували спільноту, хоча дехто навіть не знає, ким він був, і за що Кремль точив зуб на свого колишнього мужа

ТОП-13 цитат з інтерв'ю Вороненкова…

Depo.ua пропонує цитати з інтерв'ю політика, які зроблять його позицію і життєву історію дещо зрозумілішою.

1. "Ми довели, що контрабандистами безпосередньо є високопоставлені керівники ФСБ, які доставляли вантажі прямо на адресу своєї військової частини. На цьому заробляли мільярди доларів протягом багатьох років. Але довести розслідування до кінця нам не вдалося. Багато моїх товаришів по службі, які брали участь в розробці, були арештовані ФСБ за надуманими звинуваченнями. Всім стало зрозуміло, що Росія вибрала інший курс. Виявилося, що Путін не любить, коли виносять сміття з хати, якщо це сміття стосується його найближчих друзів, яким корупція, як з'ясувалося, дозволена"

2. "У 2007 році на мене було скоєно замах в центрі Москви. У мене стріляли. (...) Мені пощастило - я вижив, але отримав кульові поранення в ноги. Переніс 12 операцій. Було порушено кримінальну справу про замах на вбивство - нікого не знайшли"

3. "Спецслужби Росії контролювали кожен мій крок, мій виїзд з Росії взагалі був в режимі спецзаходи. Я працював в органах, мають навички, розуміє, як це робиться. Поки я сидів тихо, російські спецслужби мовчали, але я вирішив з'явитися публічно. Були серйозні побоювання, що мене в багажнику вивезуть з України і доставлять до Росії, а значить, я б ніколи не зміг довести, що це викрадення. Такі прецеденти вже мали місце. Тому після слів генпрокурора я виступив з програмною заявою на сайті "Цензор.НЕТ" і оголосив, що став громадянином України"

4. "Хочете запитати, чи є у мене гарантії власної безпеки? Ні, їх ні в кого немає. Сидів зі мною в комітеті Держдуми Луговий - покидьок, який бігав по всьому Лондону і хлюпнув Литвиненко в його чашку полоній вартістю 30 мільйонів євро. Зараз Лугового охороняє та ж шоста служба Управління власної безпеки ФСБ, яка фальсифікує проти мене кримінальної справи"

5. "На Росії система хотіла б мене знищити, зробити мені боляче, щоб я не міг дихати. Загалом, це безпринципне збіговисько бандитів, в особі Управління власної безпеки ФСБ"

6. "На російський центральних телеканалах вже щосили кричить: мовляв, потрібно обміняти Вороненкова на Сущенка, а якщо не вийде - вбити, як Бандеру. Люди в Росії з'їхали з глузду, вони не здорові"

7. "Коли виникло питання про притягнення Януковича до кримінальної відповідальності за держзраду (що я вважаю дуже правильним), я, як громадянин України, вважаю своїм обов'язком дати ці свідчення і розповісти, що мені відомо. Наскільки цінними мої свідчення, визначить суд. Генпрокурор вважає їх дуже важливими"

8. "Цей лист був не першим (в якому Янукович просив Путіна ввести війська), був попереднє лист, який писав Аксьонов. Спочатку писав Аксьонов, це визнали непереконливим, тому що хто він? Як на підставі його листи Росія буде вводити війська? А вже там, на Росії перебував у них в руках Янукович. Тому вони вирішили, що вигідніше, щоб Янукович написав цей лист. Не думаю, що він хотів його писати"

9. "Я вважав все, що пов'язано з Кримом - величезна помилка. У 1991 році, коли розвалився СРСР, ніхто не забрав у Росії Калінінградську область. І РФ не можна було чинити так з Україною, яка в момент втечі Януковича виявилася неготовою до таких викликів. Але в 2014-му мені ясно дали зрозуміти: ніде свої думки про Крим не тиражуй, якщо не хочеш нажити проблем"

10. "Сьогодні політична система на Росії працює тільки на знищення всіх, хто в неї не вмонтований. Підміняються смисли і принципи. Порушується закон, права виборців. Ті, хто це робить, - вони і є справжні зрадники"

11. "Всі (вибори на Росії сфальсифіковані), починаючи від муніципальних до федеральних. Керівники Компартії РФ, включаючи Зюганова, досконально знають мою ситуацію. Він підписував багато листів про мій захист. Вони обурені були до межі, але рівень їх впливу в російській системі державної влади, на жаль, не дуже великий"

12. "Соціальний ліфт (на Росії) сьогодні затребуваний для таких людей, як "Моторола", був такий, ви знаєте, на Росії. Це такий герой сьогоднішнього часу. Ось я подумав, що нічого спільного з такими людьми я не хочу мати. Тому я поїхав в Україну, де, безумовно, як у молодої держави, величезна кількість проблем, але є певні цілі, які мені дуже симпатичні, є прагнення стати вільною, незалежною державою, і я хочу бути корисний своїй новій батьківщині"

13. "(Російські спецслужби) постійно передають через дружину, що їм нічого не варто дати мені по голові і в багажнику вивезти. Це безумовно присутній".

Нагадаємо, екс-депутата застрелили в центрі Києва, на перетині вул. Пушкінської та бульвару Шевченка біля готелю "Прем'єр Палас". Вороненков виїхав з Росії в Україну у жовтні 2016 року і в грудні того ж року отримав українське громадянство. 14 лютого він розповів, що до еміграції його підштовхнуло переслідування з боку ФСБ. Вороненков давав важливі свідчення у справі Віктора Януковича. У ЗМІ писали, нібито за підсумками бесіди екс-депутата з українськими слідчими, Луценко пред'явив Януковичу звинувачення у державній зраді.

В матеріалі використані цитати Вороненкова для видань "Гордон", Цензор.net, tsn.ua.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme