Чому "Батьківщині" варто краще придивитися до аудитора Брауна

Серед можливих аудиторів НАБУ нардеп Сергій Лещенко назвав ім'я американки Марти Борщ. Тієї самої, яка посадила до в'язниці Павла Лазаренка

Політичний оглядач
Чому "Батьківщині" варто краще придивити…

Учора в ефірі телеканалу ZIK народний депутат Лещенко повідомив, що наразі є три прізвища, які громадські організації запропонували уряду на роль аудитора НАБУ. Це колишній прокурор США Марта Борщ, колишній прокурор Іспанії Карлос Кастресана та директора Європейського управління з боротьби із шахрайством (OLAF) Джованні Кесслер. Детальніше депутат зупинився на пані Борщ. Він нагадав, що вона є саме тим прокурором, який свого часу підтримував у суді обвинувачення проти Павла Лазаренка. "Тоді судовий процес закінчився перемогою обвинувачення, після чого Лазаренка засудили до 8 років позбавлення волі", сказав Лещенко. Після цієї справи, додав він, Борщ пішла у приватну практику і сьогодні працює адвокатом у Каліфорнії. "Марту Борщ вирішили запропонувати як людину, яка обізнана з українськими реаліями та контекстом. Адже, працюючи над справою Лазаренка, вона вивчала все дуже детально. Улітку Борщ приїздила до Києва, де під час зустрічі підтвердила, що готова виконати таку разову роботу і провести аудит НАБУ", запевнив "єврооптиміст".

Якщо це не просто слова, тоді поява пані Борщ в якості кандидата в аудитори добряче сплутує карти іншій пані – Юлії Тимошенко. Оскільки відразу ж приверне інтерес суспільства до трохи призабутої справи Лазаренка. Влітку минулого року американка розповідала нашим ЗМІ про деякі деталі цієї справи. Зокрема про те, що слідчі двічі приїжджали до Тимошенко в Україну, оскільки її прізвище насправді було в документах щодо переказу грошей з України до США через Швейцарію. Тоді вона приїхала в Генпрокуратуру з адвокатом і відмовилася відповідати на питання, посилаючись на норми законів України, схожих з п'ятою поправкою Конституції США.

На пряме питання, чи можливо, що в Штатах знайдуться документи щодо причетності Тимошенко до справи Лазаренко, які можуть бути передані в нові антикорупційні структури України, Марта Борщ відповіла: "У нас є багато документів, але підозрюю, що Україна має не тільки ці документи, а й значно більше. Коли ми проводили слідство, ми робили це в рамках співпраці з Генпрокуратурою України. Багато документів, які ми отримали, були надані ГПУ, те, що ми знайшли додатково – ми передавали їм. НАБУ чи будь-який інший орган України має право запросити у уряду США будь-які документи, які можуть бути в нашому розпорядженні". Щодо конкретної ролі Тимошенко у справі Лазаренка, гостя сказала: "Наше слідство було акцентовано на Лазаренку, а не на Тимошенко. Вона мала певну роль в цій справі, але більшого я вам не скажу".

Уявимо собі, що Борщ не просто приїздить до Києва прочитати лекції детективам НАБУ, а отримує можливість бути аудитором Антикорупційного бюро. Тобто, певний час перебуває в Україні стаціонарно. Навіть, якщо вона не коментуватиме справу Лазаренка і не казатиме про роль у цій справі Юлії Тимошенко, самі ЗМІ не полінуються згадувати в беках новин і про Павла Івановича, і про корпорацію ЄЕСУ, і про "маму української корупції". Інакше кажучи, навіть мовчазна Марта Борщ в Україні – це серйозні репутаційні втрати для нашої вічної опозиціонерки. На цьому фоні такий нелюбимий зараз "Батьківщиною" Найджел Браун – досить прийнятний варіант. Хоча б тому, що він жодним чином не нагадуватиме Тимошенко про старі скелети у шафі.

Єдине зауваження до пана Лещенка: ніхто не сумнівається у фаховості Борщ та в її обізнаності в наших реаліях, чому б не запропонувати кандидатуру цієї пані в аудитори від парламенту. Антикорупційний комітет точно не буде проти. Та й кандидатка не викличе таких заперечень, як Браун і Сторч. Очевидно, в "Батьківщині" її за традицією спитають: "Хто вас прислав?". На що можна відповісти: антикорупційні органи на те й незалежні, що борються не лише з корупціонерами-посадовцями, але й корупціонерами-опозиціонерами. Якщо ті ступили на слизький шлях.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme