UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У "Нафтогазі" розраховують на частку "Північного потоку" в разі виграшу у Стокгольмі

У разі виграшу у Стокгольмському арбітражі "Нафтогаз" може отримати частки у проектах "Північний потік-1" та "Північний потік-2", якими нині володіє Росія

Про це в інтерв'ю "Новому времени" заявив головний комерційний директор нафтогазової компанії Юрій Вітренко, передає Depo.ua.

"За контрактом постачання ми вимагаємо від "Газпрому" повернути нам приблизно $17 млрд, включаючи відсотки. Щодо контракту на транзит, вони не доплатили нам $12 млрд з відсотками. Загальна сума - близько $30 млрд, які ми вимагаємо від "Газпрому", - сказав він.

За словами Вітренка, вимоги "Нафтогазу" можуть зрости до $50 млрд.

ПАТ "Газпром", у свою чергу, уже вимагає $50 млрд за контрактом, де включений принцип "бери або плати".

"Вони вимагають від нас вже близько $50 млрд - те, що ми на їхню думку повинні були заплатити і не заплатили за відповідні обсяги газу. Якщо ми подивимося на майбутнє, по терміну до закінчення контракту, то додатково це буде ще близько $30 млрд", - пояснив Вітренко.

Таким чином, загальна сума позивних вимог "Газпрому" може зрости до $80 млрд.

"Якщо ми програємо (але ми вважаємо, що вірогідність цього досить низька), то це будуть зобов'язання "Нафтогазу", не України. "Нафтогаз" просто буде банкрутом. Відповідно, наші активи будуть продаватися", - пояснив Вітренко.

Він також додав, що у разі банкрутства "Нафтогазу" держава не втратить газотранспортну мережу чи активи з видобутку газу.

"Будуть певні складнощі у "Газпрому" отримати відповідні фінансові ресурси навіть у разі, якщо ми програємо. З "Газпромом" ситуація дещо інша, у нього є цінні активи поза межами Росії. До речі, це частки у "Північному потоці-1", "Північному потоці-2". Ми можемо стати їх щасливими власниками", - розповів представник "Нафтогазу".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme