У Молдові за відмивання російських мільярдів судять 18 чиновників

Вісімнадцять чиновників, серед яких судді і керівництво Національного банку Молдови підозрюються у відмивання 22 млрд дол. з Росії через молдовські банки

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Генеральної прокуратури Молдови.

"Кримінальні справи, фігурантами яких є 14 суддів, вже направлено до суду для розгляду по суті. Ще один суддя оголошений в розшук, а щодо іншого кримінальне переслідування буде припинено, а кримінальну справу - закрито, в зв'язку з його смертю. У справі фігурують і чотири судових виконавці, кримінальні справи на двох виконавців уже направлено до суду для розгляду по суті. Один судовий виконавець оголошений в розшук, а справу проти іншого виконавця знаходиться на етапі розслідування ", - зазначили прокурори.

Підозрювані звинувачуються у співучасті у відмиванні грошей в особливо великих розмірах і свідомому оголошенні рішень, що суперечать законодавству. За молдовським законами, їм загрожує 10 років в'язниці з позбавленням права займати державні посади протягом п'яти років.

За інформацією молдовських правоохоронців, кримінальна схема, створена підсудними, працювала з 2010 по 2013 рік. У ній брали участь російські компанії, молдовський банк Moldinconbank, компанії з Великої Британії та інших країн, суди різних районів Молдови і фізичні особи з молдавським громадянством.

Більшість фігурантів справи перебувають під попередніми арештом, деякі під домашнім арештом і судовим контролем. Крім того, ще один суддя і судовий виконавець – у міжнародному розшуку.

Нагадаємо, що головними вигодонабувачами відмивання грошей на Росії за так званою "молдовською схемою" стали, за даними ЗМІ, власник компаній-підрядників РЖД Олексій Крапівін, співвласник IT-холдингу "Марвел" Сергій Гірдін і власник групи "Ланіт" Георгій Генс.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme