Бої під Донецьком. Чи пішли ЗСУ вперед (КАРТА)

Потроху бойові дії просочуються на територію так званої "столиці" "ДНР"

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Бої під Донецьком. Чи пішли ЗСУ вперед (…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Коли надходить інформація про бої навколо, або Донецька – це завжди викликає підвищений інтерес.

В 2014 році українська армія, підійшовши впритул до захопленого сепаратистами обласного центру, звільнила Донецький аеропорт і зупинилась. Замість звільнення міста шляхом штурму і зачистки, тоді військовим головнокомандуванням було прийняте рішення брати його в оточення. І цей задум тоді майже спрацював – щоб замкнути кільце, залишалось звільнити лише Іловайськ… Що було потім – ви прекрасно знаєте.

З того часу відбулось багато подій, зокрема ЗСУ змушені були залишити придонецькі села Піски і Спартак, а також з героїчними боями віддати Донецький аеропорт (точніше те, що від нього залишилось).

З початку 2016 року ЗСУ почали так званий "повзучий наступ", однак підібравшись впритул до міста знову зупинились. Хоча, цього разу спостерігається певне "просочування" української присутності на територію міста, зокрема у східні та північні райони. Відбувається все це на фоні боїв та артилерійських перестрілок навколо Донецька.

Так цієї ночі відбувся потужний бій в районі Мар'їнки, що є фактично східною околицею міста, і Красногоровки, що знаходиться неподалік. Також є інформація про бойові дії в районі залізничного вокзалу міста. Причому, здебільшого бойовики самі провокують ЗСУ на радикальні кроки.

За повідомленням сепаратистських блогерів, вчора о 19:25 тривав бій на Донецькому фронті з використанням стрілецької зброї, мінометів 82 мм і 120 мм, бронетехніки і артилерії, з ураженням прифронтових районів міста. Згодом цю інформацію підтвердив також Ігор Гіркін (Стрєлков).

Тут варто відзначити, що з кожним днем надходить все більше доказів того, що терористи спеціально провокують ЗСУ на обстріл житлових кварталів Донецька, ведучи вогонь безпосередньо з території міста.

Так, за останньою інформацією нардепа і керівника "Інформаційного спротиву" Дмитра Тимчука, бойовики облаштували тренувальний полігон розміром 400 на 500 м. та вогневі позиції артилерії поруч з гаражним кооперативом на відстані всього 300 м. від житлових будинків мікрорайону "Текстильник". З зазначених позицій неодноразово було зафіксовано ведення вогню артилерією противника.

А ще раніше було відомо, що на території загальноосвітньої школи в Спартаку окупанти обладнали склад з боєприпасами.

Однак, українські ЗСУ якщо й "ведуться" на провокації і відповідають вогнем на подавлення – то дуже акуратно і коли є 100% впевненість в тому, що житлові будинки не постраждають. Але ж бойовиків це не влаштовує – їм для російських ЗМІ потрібно надати картинку зруйнованих житлових будинків, шкіл і дитячих садочків, тому вони вдаються до крайніх заходів – обстрілюють Донецьк самі.

Ми вже писали про те, як місцеві жителі за характером воронок у землі навчились розрізняти напрямок прильоту снаряду і не соромлячись, відкритим текстом пишуть про те, що Донецьк обстрілюють переважно зі Сходу і Півдня.

Також повідомлялося раніше й про те, що місцеві жителі самі вичисляють джерело обстрілів їх будинків. Так, наприклад, жителі Київського району Донецька наприкінці лютого вичислили і викинули в інтернет координати вогневої точки на західній околиці міста, направлену на схід… Це шахта "Жовтневий рудник" у Донецьку, яку контролюють терористи і з якої обстрілюють місто (справа на фото видно залізничний вокзал).

Зрозуміло, що все це робиться з метою мобілізувати місцеве населення, яке за роки окупації вже почало втомлюватись від "народної республіки" і прямим текстом висловлювати своє незадоволення. Таким нехитрим способом терористи намагаються налаштувати місцевих жителів проти України і українських збройних сил.

І робиться це не спроста. Судячи з усього, терористи справді бояться українського наступу.

Згідно останньої інформації, у низці окупованих районів Донецької області підрозділи так званого "МНС ДНР" проводять навчання з евакуації цивільного населення. Як повідомляє все той же Дмитро Тимчук, ці заходи здійснюються на тлі чергової хвилі активно розповсюджуваної бойовиками і підконтрольними їм ЗМІ інформації про нібито підготовку широкомасштабного наступу Збройних сил України.

Як би там не було, а жителі уже не лише західних околиць Донецька, але й інших районів міста також, плюс Макіївки, регулярно отримують адреналін від вибухів і "бахів" поблизу своїх будинків. При тому, що знаходяться вони досить далеко від лінії фронту і про випадкові "прильоти" говорити не доводиться. Також малоймовірним є те, що українська артилерія цілеспрямовано гатить по Макіївці через весь Донецьк і Ясинувату, де також повно російської військової техніки.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme