Бої під Докучаєвськом. Чи можливий танковий удар ЗСУ (КАРТА)

Час від часу найгарячішою точкою лінії фронту стає Докучаєвськ і його околиці

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Бої під Докучаєвськом. Чи можливий танко…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Слідкуючи за активністю бойових дій на лінії фронту неможливо не помітити, що з певною періодичністю гаряча фаза протистояння зміщується з Донецька і Маріуполя в район Докучаєвська, який знаходиться приблизно посередині між згаданими містами.

Тут ще з минулого року ведуться бої за звільнення міста від російсько-терористичних окупантів. За дуже великого бажання Збройні сили України могли заходити в місто і зачищати його від терористів ще минулої осені – місто з листопада перебуває у напівоточенні. Однак, попри те, що Докучаєвськ за "Мінськом-1" має бути під українським контролем, політичної волі на його звільнення від окупантів немає.

Власне, по цій причині тут майже відсутній так званий "повзучий наступ" – його банально нема куди здійснювати, окрім як входити в місто. Тому українським військам нічого не залишається, окрім як час від часу вступати в артилерійські перестрілки з терористами, подекуди вв'язуючись у локальні бої з диверсійно-розвідувальними групами бойовиків.

Останній великий бій тут відбувся буквально вчора ввечері. Ще з третьої години дня почали надходити повідомлення про те, що в районі Докучаєвська розпочалося військове протистояння з залученням крупнокаліберних кулеметів, мінометів 82 мм і 120 мм, бронетехніки в артилерії.

Почалося все традиційно: з обстрілів терористами позицій Збройних сил України. У відповідь на це наші військові відкрили вогонь на подавлення ворожої артилерії. Ближче до ночі бойовикам Докучаєвська надійшло підкріплення і бій розгорівся з новою силою, однак у підсумку сторони залишились на своїх позиціях.

При цьому, за повідомленням місцевих жителів у соцмережах, цієї ночі було дуже голосно і майже ніхто не спав.

Що характерно, терористи гатили по позиціях українських військових з житлових районів міста, провокуючи наших на відповідь. Ця тактика для них не є новою – вони її використовують мало не з початку війни, а особливо розвинули її в нещодавно в Донецьку. Метою цього всього є, в першу чергу, спровокувати українців на вогонь у відповідь (по житловим кварталам міста), щоб потім на весь світ кричати про злочинні звірства "укропів".

"Вони провокацію завжди роблять: починають зі стрілкового, гранатометів, а закінчують мінометами крупнокаліберними і артилерією. Б'ють з самого Докучаєвська, з-за Докучаєвська, з житлових районів" – розповідають українці військові.

Нагадаємо, що Докучаєвськ – це місто обласного значення в Донецькій області, що знаходиться за 14 км від залізничної станції Оленівка (яка також згідно "Мінська-1" має бути під контролем України), та за 40 км на південь від Донецька. У мирний час населення міста складало близько 25 тис. жителів, але зараз мінімум удвічі менше.

Розглядаючи причини, які змушують терористів концентрувати зусилля саме на цій ділянці фронту, варто враховувати, що згідно інформації з відкритих джерел, Збройні сили України на Докучаєвському концентрують танкові війська (1-ша танкова бригада стоїть там в резерві).

Ми вже писали у попередніх матеріалах про те, що під Докучаєвськом є сенс завдати відволікаючого удару, щоб змусити ворога розтягнути фланги і відволіктись від оборони Донецька.

Крім цього не виключений варіант розвитку подій, за яким українська армія продовжує тримати в напівоблозі місто, тоді як 1-ша танкова бригада з тилу робить обхідний маневр відкритим степом, залишає Докучаєвськ за спиною, проривається вглиб ворожої території і завдає удару, наприклад, по Старобешевому. Або навіть по Ленінському району Донецька (знаходиться на півдні), сіючи паніку в рядах ворога і відволікаючи на себе значні сили оборони міста, даючи тим самим можливість іншим військам зайти у "столицю ДНР" з заходу та півночі, або здійснити інші маневри.

Степова місцевість даного району ідеально підходить для танкового прориву. Тим більше, що з кожним днем степовий ґрунт підсихає і ймовірність реалізації такого сценарію зростає. Судячи з усього, терористи своїми атаками намагаються зірвати, або хоча б ускладнити реалізацію цього задуму.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme