Зарядка для ледачих: Вчені придумали альтернативу спорту і дієті

На думку дослідників, значного ефекту в боротьбі із зайвою вагою і діабетом можна досягти вібраціями

Зарядка для ледачих: Вчені придумали аль…

Намагаючись позбутися зайвої ваги, люди витрачають багато сил і часу на бігові доріжки та фітнес. Однак, як показують експерименти Меган Макгі-Лоуренс і її колег з Університету Аугусто, того ж ефекту можна домогтися, якщо просто повібрувати всім тілом, пише Depo.Полтава з посиланням на Наука и жизнь.

Насправді, існують тренажери з функцією вібрації, і багато хто стверджує, що тряска допомагає їм в тренуваннях. Вібрації змушують м'язи працювати сильніше, і можна було б припустити, що самі по собі вони діють так само, як і звичайні, "справжні" вправи.

Щоб з'ясувати, так воно чи ні, дослідники влаштували струс декільком піддослідним мишам з генетичною схильністю до ожиріння і діабету: підлога в клітці у них м'яко тремтіла кожен день протягом двадцяти хвилин. У інших мишей з ожирінням в клітці стояла бігова доріжка, на якій їх змушували бігати по сорок п'ять хвилин щодня; нарешті, тварин з третьої групи ні тряскою, ні біговою доріжкою не мучили.

Оскільки миші були схильні до ожиріння, вони поступово набирали вагу. Однак за дванадцять тижнів експерименту ті, які бігали і яких трусили, погладшали трохи менше в порівнянні з тими, у яких ніякої такої фізичної активності не було. І найцікавіше, ефект від вібрацій виявився такий же, як від бігу. У тварин з обох груп був більш здоровий метаболізм - в тому сенсі, що рівень інсуліну у них був не дуже високий, а тканини і органи порівняно нормально реагували на гормон (нагадаємо, що високий рівень інсуліну і втрата чутливості до нього - основні ознаки діабету другого типу). Нарешті, у "вібруючих" і "бігаючих" мишей в печінці накопичувалося помітно менше жиру, ніж у тих, яким дали можливість лінуватися весь цей час.

У тому, що фізичні вправи сприяють нормалізації метаболізму і допомагають скинути вагу, немає нічого дивного. Дивно тут інше - що того ж самого можна добитися, просто регулярно тремтячи всім тілом. Правда, була одна річ, в якій вібрації не "працювали": стан скелета у "вібруючих" мишей не поліпшувався, їх кістки не зміцнювалися. Однак у тварин все ж підвищувався рівень гормону остеокальцину, який вказує на активне зростання кісткової тканини - можливо, що якби експеримент тривав довше, то у таких мишей побачили б і посилення скелета.

Правда, тих, хто вже зібрався замовити собі вібруючий диван замість абонемента в спортзал, автори роботи попереджають, що звичайні вправи потрібні ще й для нормального дихання, і для серцево-судинної системи, і на вібрації тут розраховувати особливо не доводиться.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme