Таки дерев'яний: На Росії збираються заморозити курс рубля

Обмінний курс рубля повинен бути заморожений для того, щоб забезпечити стабільність валютного ринку. Таким чином збираються забезпечити прогнозованість валютного ринку і зупинити валютні спекуляції

Така думка викладена в проекті рекомендацій парламентських слухань "Стратегії розвитку російської економіки: програма невідкладних заходів" при комітеті Ради Федерації з економічної політики. Відповідно до документа, Банку Росії рекомендується "адміністративно встановити обмінний курс рубля". Про це повідомляє Depo.ua, з посиланням на RNS.

Раніше з ідеєю заморозки курсу рубля неодноразово виступав радник президента Росії Сергій Глазьєв. Ще в 2014 році він закликав ЦБ зафіксувати курс і утримувати його на "розумному рівні" протягом декількох років.

"Обсяг валютних резервів дозволяє Центральному банку тримати теоретично будь-який розумний курс. Його потрібно просто зафіксувати і чітко повідомити ринку, який буде курс на найближчі 2-3 роки. Тут не стільки навіть важлива величина цього курсу, скільки сам факт його стабільності ", - пояснив Глазьєв.

Потім радник президента ще кілька разів виступав за заморозку курсу рубля, а також цін на товари повсякденного вжитку і введення обмежень на покупку валюти.

У листопаді 2016 року Глазьєв заявив, що макроекономічна система Росії "подібна до хворого з інфарктом міокарда". Пізніше радник президент порівняв грошово-кредитну політику Банку Росії з "економічним самогубством", а збиток від неї оцінив в 10 трлн руб.

У свою чергу глава російського уряду Дмитро Медведєв висловлювався проти заморозки курсу рубля, бо це означало б "послідовне руйнування ринку".

"Можна, звичайно, заморозити курс. Тим самим відродити чорний ринок валюти. Видавати її імпортерам, що називається, по довідці - в залежності від волі чиновника і дружніх відносин з ним. Але все це означає послідовне руйнування ринку ", - заявляв Медвєдєв.

Нагадаємо, керівник Мінсільгоспу РФ Олександр Ткачов заявляв, що зміцнення рубля до долара негативно позначиться на експортному потенціалі Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme