Шість дітей та сім сердець: Ким був найбагатший старий світу Девід Рокфеллер

Найстаріший мільярдер світу Девід Рокфеллер увійшов у світову історію як нащадок найбагатшої людини планети, блискучий фінансист та людина, якій сім разів пересаджували серце

Шість дітей та сім сердець: Ким був найб…

20 березня, на 101 році життя помер американський банкір, державний діяч, глобаліст та поточний голова дому Рокфеллерів.

Онук нафтового магната і першого в історії мільярдера Джона Д. Рокфеллера, засновника Стандарт Ойл, син Джона Рокфеллера молодшого, він був представником третього покоління легендарної родини мільярдерів, яка нажила статки на нафті. Засновник імперії Рокфеллерів, Джон Рокфеллер-старший, до цього часу вважається найбагатшою людиною за всю історію людства. Його статки в 1934 році становили 1,4 млрд. доларів, що складало 1,54 ВВП США. У теперішньому "еквіваленті" багатство Рокфеллера б дорівнювало 270 мільярдам доларів.

Цікаво, які цей багатенький Джон Рокфеллер влаштував в своїй родині порядки.

Будь-які домашні справи, які вони виконували, оплачувалися відповідно до ринкових вимог. Наприклад, вбивство мух коштувало два центи за штуку, заняття музикою – п'ять центів за годину.

До речі, про мух - згодом однією з особливостей банкіра стане пристрасть до колекціонування комах. Він завжди носив з собою банку для спійманих жуків. Його колекція налічує 40 тисяч комах і вважається найбільшою в світі.

Так от, день відмови від цукерок приносив дітям додаткових два центи, що за нинішнім курсом становить шість доларів. Хто жив без цукерок і наступного дня, отримував уже десять центів. Кожен з дітей при цьому мав вести окрему бухгалтерську книгу, де записував свої доходи та витрати.

Батько Девіда категорично засуджував вживання спиртного та тютюну й запропонував кожному з дітей по 2,5 тис. доларів, якщо вони не будуть палити до 21 року, і ще стільки ж – за наступні чотири рокb утримання від цигарок.

Девід закінчив Гарвард, в 1940 році захистив ступінь доктора економіки. В той же рік Рокфеллер одружився на Маргарет Пеггі Макграф - вона була дочкою партнера відомої юридичної фірми Уолл-стріт. У них народилося шестеро дітей і всі вони, крім старшої Еббі, яка була прихильником марксизму, захоплювалися Фіделем Кастро та феміністичним рухом, зайняті в сімейному бізнесі.

Незважаючи на численні родинні багатства Девід не став косити від військової служби, в 1942 він вступив рядовим до армії, до 1945 року дослужився до звання капітана. У роки війни перебував у Північній Африці та Франції, працюючи на військову розвідку. Саме тут він набув уміння спілкуватися з найрізноманітнішими верствами населення, започаткував впливові зв'язки та заслужив авторитет. Серед його друзів був Шарль Де Голль, Пабло Пікассо та багато інших.

Першим місцем роботи Девіда Рокфеллера став найбільший банк у світі Chase bank, що належав його дядькові Уінтропу Олдрічу. У 1957 році він став віце-головою установи, а в 1981 році пішов з посади президента банку через поважний вік.

Рокфеллер відомий як один з перших і найвпливовіших ідеологів глобалізації і неоконсерватизму. Йому приписується фраза, імовірно, сказана ним на засіданні Більдерберзького клубу в Баден-Бадені, Німеччина, у 1991 році:

Ми вдячні The Washington Post, The New York Times, журналу Time та іншим видатним виданням, керівники яких майже сорок років відвідували наші зустрічі і дотримувалися конфіденційності. Ми були б не в змозі розробити наш план світу, якщо б всі ці роки на нас були звернені вогні прожекторів. Але в наш час світ більш досвідчений та готовий крокувати в сторону світового уряду. Наднаціональний суверенітет інтелектуальної еліти і світових банкірів, безсумнівно, кращий за національне самовизначення, що практикувалося в минулих століттях.

Прихильник обмеження та контролю над народжуваністю у всесвітньому масштабі. Побоювання Девіда Рокфеллера викликало зростаюче споживання енергії та води, а також забруднення атмосферного повітря через зростання населення Землі. На конференції ООН в 2008 р. закликав ООН знайти "задовільні способи для стабілізації чисельності населення Землі".

Разом із тим, Рокфеллер є одним з найвідоміших благодійників у світі. В листопаді 2006 р. газета Нью-Йорк Таймс оцінила загальний розмір зроблених ним пожертвувань у суму понад 900 мільйонів доларів. В 2005 році він подарував по 100 млн доларів Нью-Йоркському музею сучасного мистецтва та Рокфеллерівського університету, в 2006-му пожертвував 225 млн доларів благодійному фонду Rockefeller Brothers Fund, в 2008 році - 100 млн доларів Гарвардському університету. Загальний обсяг його пожертвувань за життя оцінювався в 900 млн доларів.

Девід Рокфеллер був одним з учасників організованого в 2010 році найбагатшими людьми США Біллом Гейтсом і Уорреном Баффетом благодійної кампанії The Giving Pledge ( "Клятва дарування"), члени якої зобов'язалися пожертвувати не менше 50% свого статку на благодійність.

Як повідомляє Російська служба ВВС, посилаючись на представника сім'ї, Девід Рокфеллер, помер уві сні, в своєму будинку в Покантіко-Хіллз, не доживши до 102 дня народження близько двох з половиною місяців.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme