Для чого Європа запустила "самоочистку" від російських грошей

Відстеження грошей путінської верхівки, крадькома виведених з Росії, не призведе до покарання винних на батьківщині. Але однозначно допоможе у зменшенні впливу Росії на європейські еліти

Журналіст відділу «Світ»
Для чого Європа запустила "самоочистку"…

Історія про нелегально виведені з Росії колосальні грошові кошти сьогодні вийшла на новий етап. Як повідомили європейські видання, 17 банків Великої Британії та 27 банків Німеччини причетні до відмивання грошей, виведених із Росії. При тому нелегально виведені кошти старанно маскувалися – наприклад, 740 мільйонів доларів, які "мили" в Британії, були розпорошені на 1920 банківських операцій. Схожою була й ситуація в Німеччині, де на 27 банків розпорошили "якихось" 66 мільйонів доларів. Не виключено, що скоро якусь аналогічну історію ми почуємо і стосовно США – за попередніми даними, туди теж було здійснено 373 проводки. Хоча знаючи тамтешні суворі звичаї та традиції стосовно відстежування походження коштів, "спливе", скоріше за все, якийсь "мізер".

Насправді, про виведення з Росії 22 млрд доларів стало відомо ще в 2014 році, коли "Нова газета", спільно з міжнародною організацією Organised Crime and Corruption Reporting Project провели відповідне розслідування, користуючись матеріалами, наданими анонімними інформаторами.

Тоді ж відомою стала принципова схема виведення грошей – їх перекидали в офшорки через Молдову під видом "списання боргів".

Робилось це, якщо кому цікава механіка, наступним чином - дві компанії-одноденки, без копійки за душею чи в статутному фонді, укладали угоди на десятки або й сотні мільйонів доларів. А в поручителі брали російські фірми та мешканців Молдови. Потім одна липова контора "брала гроші в борг" у іншій, а потім ця друга компанія вимагала повернення грошей через молдавський суд – і з боржника, і з поручителя.

Ті швиденько визнавали вимоги, молдавські пристави відкривали рахунки в Moldindconbank, на які з Росії переводилися сотні мільйонів доларів "боргу" від російських фірм-поручителів. А звідти гроші пливли або в ЄС, або й того далі. Тоді журналісти і волонтери-слідчі виявили, що таким чином з Росії вивели як мінімум 22, а можливо – й істотно більше грошей. Верхню "стелю" шахрайства оцінили у 80 мільярдів доларів. При тому переважна більшість експертів, які аналізували цю справу, вважають, що мова йде не про ухилення від сплати податків чи щось подібне. Йдеться саме про виведення вкрадених в росіян бюджетних грошей.

З якоїсь точки зору, вся ця робота по встановленню винних і скрупульозному відстеженню корупційних коштів (у матеріалах, переданих журналістам, є подробиці 70 тисяч підозрілих банківських операцій) може виглядати сізіфовою працею. Оскільки, в списку підозрюваних замаячили дуже серйозні прізвища, на кшталт Ігоря Путіна, двоюрідного брата президента Росії, який був в наглядовій раді одного з московських банків, який був причетним до шахрайства, то шанси на прозоре розслідування наближаються до нуля. Ні, звичайно, ФСБ буде імітувати якусь діяльність, і, можливо, навіть знайде пару-трійку винних (як то було зі справою Магнітського, коли у винні "записали" далекого від фінансів майстра лісопилки, який, буцімто, й захапав 4 мільярди доларів), але той "клуб вибраних" із друзів Путіна, генералів ФСБ та іншої наволочі, який користувався цією елітною "грошовідмивалкою", однозначно залишиться безкарним.

Інакше, власне, й бути не може – бо якщо Путін почне саджати за корупцію генералітет ФСБ, він позбудеться або підлеглих, або, навіть швидше того, власної голови.

Але непотрібним процес відстеження російських корупційних грошей теж назвати не можна. Бо той факт, що всіляка таємна співпраця з російськими олігархами рано чи пізно стане явною, повинні зрозуміти не тільки посадовці із команди Трампа. Як мусять зрозуміти і молдовські судді (кілька з яких вже засуджено у цій справі), і фінансисти із лондонського Сіті, і бухгалтери з німецького Commerzbank. І коли путінські гроші перестануть подобатись європейським банкам, думка частини європейського бізнесу про необхідність примирення з Росією теж може зазнати видимої трансформації.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme