Чому Маша Захарова не станцює з Тіллерсоном "калінку"

Довгоочікуваний візит "дружнього" до Росії держсекретаря проходить на такому інформаційному тлі, що радість Кремля з його приводу, схоже, розвіялась. Та й сам Тіллерсон, здається, їде не для "будівництва мостів дружби"

Журналіст відділу «Світ»
Чому Маша Захарова не станцює з Тіллерсо…

Звершилось! Тричі рази анонсована Кремлем (і тричі спростована Держдепом США) зустріч з "американськими партнерами" нарешті відбудеться. Ні, Трамп, звичайно, не приїде, але ще якийсь тиждень тому прес-секретар російського президента Пєсков радів і Тіллерсону – і навіть обіцяв йому можливу зустріч з Путіним, як тільки точні дати візиту держсекретаря США будуть визначені.

І от, спочатку джерела поважних ЗМІ, а потім і представники Держдепу підтвердили факт візиту Рекса Тіллерсона до Москви, 12 квітня.

При тому особливого задоволення серед російських дипломатів чомусь не спостерігається.

У відповідь на повідомлення ЗМІ Маша Захарова, замість готуватись до запальної "калінки" і чистити кокошник (чи подібна програма передбачена тільки особисто для Трампа?) заявляє, що російське МЗС нічого про візит до ладу не знає, нічого підтверджувати чи спростовувати не збирається, і взагалі – "здивоване постійними витоками інформації із Вашингтону". Підтвердження візиту співробітниками Держдепу, надане навіть російським інформагентствам, російське МЗС наразі тихо ігнорує.

Чому відбулась така радикальна зміна настрою і курсу – при тому за якихось сім днів?

Вагомою причиною може бути те, про що говорив, і що робив Рекс Тіллерсон впродовж цього тижня.

І тут звертає на себе увагу ряд різких заяв Стосовно Північної Кореї. Очільник американської дипломатії голосно й публічно заявив, що терпець Вашингтону щодо божевільного диктатора з ядерними бомбами і засобами для їх доставки увірвався, і США розглядає всі можливі сценарії його нарозумлення. І почнеться "нова політика" з розгортання в Кореї та Японії протиракетних комплексів, і закінчиться... у Вашингтоні, втім, ще не придумали чим закінчиться – але розглядають всі можливі варіанти, починаючи від хірургічних авіаударів по центрах розробки ракет і збагачення урану, і закінчуючи мало не повномасштабним вторгненням. Не те, щоби в Москві надто любили Кім Чен Ина – але намір Трампа (а в тому, що Тіллерсон говорить саме те, що думає Трамп, вже не сумнівається ніхто) вирішити "проблему Кореї" самостійно, видається Кремлю втручанням в російську "зону впливу". Тим паче що переговори стосовно того, що робити з Північною Корею, США планують провести тільки з Китаєм, який має в регіоні реальний вплив, а не з Росією, яка може запропонувати Трампу багато демагогії – і жодного впливу на корейського диктатора. Ще одним штрихом, який навряд чи порадував російське керівництво, стали розмови про розміщення на японській території оновленого ядерного арсеналу, про що декілька раз натякнув Тіллерсн впродовж останнього тижня. Ядерна зброя в Японії – рівно як і найсучасніші ракети ПРО – можуть помножити на нуль як вже відверто уявну потугу російського тихоокеанського флоту, так і свіжорозміщені на Курилах протикорабельні ракети, які цілком можливо перехоплювати "кінетичними" THAAD.

У подібний спосіб США помітно "підняли ставки" у геополітичному протистоянні з Росією.

А протиставити цьому Росія в даний момент може вкрай небагато. Максимум – пригрозити Вашингтону "заходом" до Лівії, що Путін успішно і проробив. Але проблема в тому, що Трампу, м'яко кажучи, байдужа доля Лівії. Тим паче, що повномасштабного хаосу Путін влаштувати там не зможе – банально не вистачить ресурсів.

Завершити війну в Сирії Москва теж, як виявилось, нездатна. Як тільки військам Асада і Хезболли за підтримки російської авіації вдалося відтіснити повстанців з Хомса, як з новою силою розгорілись бої в передмістях самого Дамаску. І тепер вже не президент США проситиме Росію не втручатись – а Росія проситиме США повпливати на країни Перської затоки, щоб там зменшили потік грошей, зброї і добровольців до Сирії.

При тому і сам Рекс Тіллерсон, на тлі продовження розслідування у Конгресі США стосовно зв'язків Трампа та його команди із Росією сховав свій орден "Дружби народів" поглибше. І їде до Москви, скоріше за все, для "конструктивної розмови" без особливих видимих наслідків, аніж для якогось "дипломатичного прориву", який може надто дорого обійтись йому і його президенту у середовищі підозріло налаштованих конгресменів. Тому "калінки", здається, не буде. А буде озвучення довгих списків взаємних претензій сторін. Скоріше за все – за закритими дверима. Прикрашених хіба скупими рядками фінальних прес-релізів про "відверту і продуктивну розмову над наявними труднощами".

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme