Чому мер Глухова і конопля - це не смішно

Мер Глухова Мішель Терещенко анонсував відкриття у місті першого в Європі центру терапії коноплею. Новина викликала бурхливу реакцію – деякі сприйняли її як сенсацію, а деякі взяли міського голову на кпини

Чому мер Глухова і конопля - це не смішн…

За словами пана Терещенка, центр має відкритися вже за три місяці – допомагатиме подолати хвороби, зберегти здоров'я і відновити хорошу форму, а за концептом більше скидатиметься на центр краси, ніж на лікарню.

Мер розповів, що центр допомагатиме і онкохворим містянам. Мовляв, ідея тим більше перспективна, що у Глухові є відомий Інститут конопель, який ще 20 років тому вивів сорти конопель без ТГК (це означає ненаркотичні коноплі), але з канабіноїдами, які можуть використовуватись для боротьби з раком, склерозом, хворобою Паркінсона, синдромом Альцгеймера.

Ініціатива голови Глухова видалася декому веселим жартом.

Але попри нездоровий ажіотаж у мережі, у всьому світі марихуана вважається перспективним напрямком у терапії онкологічних захворювань.

Так, сам Терещенко навів 20 досліджень, оприлюднених у престижних наукових журналах, які доводять ефективність препаратів з рослини у боротьбі з раком мозку, грудей, легенів, простати, крові, роту, печінки та підшлункової залози. Зазначимо, що інформацію мер взяв зі статті у Pharmacology Biochemistry and Behavior, яка побачила світ у 2013 році.

А два роки тому по мережі розлетілося положення Інституту раку США, створеному на базі МОЗ країни. В опублікованому на сайті установи твердженні дослідники визнавали, що конопля здатна вбивати ракові клітини.

Вчені акцентували, що канабіноїди - речовини, які містяться в рослині, впливають на імунну і центральну нервову систему, можуть знімати спазми, боротися з вірусами і запаленнями, блокувати зростання ракових клітин і попереджувати розвиток кровоносних судин, які підживлюють пухлини.

Дія зумовлена наявністю у рослині активних речовин канабіноїдів - один з яких delta-9-THC - зумовлює ще й наркотичну ейфорію, а інший - CBD - здатен поліпшувати стан здоров'я без введення у наркотичний стан.

Лондонські ж вчені акцентують, що, окрім THC рослина містить ще п'ять канабіноїдів, здатних справити на організм цілющий ефект.

Як стверджується в дослідженні за 2000 рік вчених з університеті Комплутенсе у Мардиді, досліди на щурах допомогли зрозуміти, що речовини не впливають на пухлину напряму, але завдяки дії на канабіноїдні рецептори сприяють відмиранню її клітин.

ЯК ЦЕ ДІЄ?

Дія марихуани зумовлена впливом канабіноїдів на відповідні рецептори - СВ1 і СВ2, - які є у клітинах по всьому організму. Рецептори активуються нейротрансміттером і нейрорегулятором анандамідом, який бере участь у формуванні болю, пам'яті, апетиту. Також анандамід здатен захищати серце від ішемічної хвороби.

Усі рецептори поєднуються у так звану ендоканабіноідну систему.

На думку вчених, ця система, в тому числі, захищає організм від раку. Так, дослідження показали, що у ракових клітин таких рецепторів значно більше. В процесі досліджень науковці вивели гіпотезу, що перед тим, як спасувати перед хоробою, організм активізує цей захисний механізм.

Але в тій ситуації, коли самому з онкологією впоратися не вдається, може допомогти додаткова стимуляція рецепторів, яку і забезпечує вживання медичної марихуани.

ДЕ ЦЕ ДОЗВОЛЕНО?

У більшості країн практика використання медичної марихуани обмежена чинним законодавством. Її відносять до ряду наркотичних, а значить, і заборонених препаратів.

Втім, проводити дослідження можливість є - наприклад, у США науковці для цього мають отримати спеціальну ліцензію Управління по боротьбі з наркотиками (DEA) і дозвіл Національного інституту по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами (NIDA).

Федеральний закон країни забороняє використання медичної марихуани, але нормативними актами кількох штатів це дозволено.

Наприклад, у Колорадо діє Інститут терапії марихуаною, де вчать правильно вирощувати і лікувати рослиною, а також призначають відповідну терапію.

У Ізраїлі дослідження з марихуаною проводять вже багато років, а препарати з її використанням призначають онкохворим - втім, радше для позбавлення від болю, ніж як повноцінну терапію, а також людям з психічними розладами. До того, як потрапити у спеціальну аптеку, де продаються препарати, людина повинна озброїтися довідкою від психіатра.

Дозвіл купувати препарати за даними минулого року є у 25 тис. ізраїльтян, а вирощувати рослину мають право всього вісім фермерських господарств. Наразі фермери борються за розширення можливостей в даній сфері, а деякі економісти прогнозують Ізраїлю в майбутньому роль одного з найпотужніших експортерів медичної маріхуани.

У Канаді у 2005 році запатентували перші ліки на основі рослини. А вже минулого літа прийняли закон, який дозволяє будь-якому громадянину після отримання відповідного дозволу вирощувати медичну марихуану для особистого користування. Раніше у державній програмі країни були певні прогалини - зокрема, пацієнти скаржилися на неякісний і неефективний продукт. Здебільшого споживачами ліків з коноплею у країні також є онкохворі, а також пацієнти зі склерозом.

У країні діє ціла мережа клінік, які спеціалізуються на марихуані.

Втім, місцева спільнота боротьби з раком закливає хворих ставитися до розписаних бонусів від терапії скептично - на думку його представників, механізми впливу марихуани ще недостатньо вивчені, аби давати людям надію.

Легалізували медичну марихуану і у Чехії - тут теж можна придбати ліки у аптеці, озброївшись рецептом.

Вже шість років, як у продажу з'явився перший препарат - спрей для лікування пацієнтів з розсіяним склерозом.

У країні діє Міжнародний інститут канабісу і канабіноїдів - заклад проводить дослідження, забезпечує рівень обізнанності серед населення щодо нового методу медицини. У перспективі збираються запроваджувати нову медичну спеціалізацію, що базується на лікуванні марихуаною.

Тож, судячи з міжнародного досвіду, при вдалій реалізації ідея пана Терещенка може видатися зовсім не приводом для кпинів, а можливістю допомогти важко хворим пацієнтам і зробити Глухів центром медичного туризму для мешканців різних країн.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme