МВФ нам відмовив: Це найкраща новина

Насправді, зараз питання стоїть не тільки про один мільярд макродопомоги, а ще й про паузу у вирішенні всього комплексу американсько-європейських проблем під назвою Україна

МВФ нам відмовив: Це найкраща новина…

МВФ відклав рішення про виділення Україні траншу.

Чому Меркель і Трамп зупинили транш МВФ?

Хронологія подій дуже проста. МВФ погодив всі питання з Україною, і виділення траншу фактично було вирішеним. Потім відбулося засідання РНБО про блокаду Донбаса, яке викликало доволі різку критику зі сторони Берліна та Парижа. Але в МВФ все було тихо і нічого не передбачало проблем. 17 березня відбувся візит Ангели Меркель до Вашингтона, після якого МВФ змінив своє рішення і вирішив відкласти українське питання на потім. Коли це потім настане поки неясно. Оптимістичне запевнення мінфіна про строк у кілька тижднів теоретично може справдитися. Але з точно такою ж вірогідністю може і не справдитися. Поки ніхто не знає, як довго триватиме пауза МВФ. Або, якщо бути точним, пауза, яку взяли офіційний Вашингтон, Берлін та Париж. При цьому, треба чітко усвідомити, що Трамп не грає в одну гру з Меркель щодо України.

Чому була взята пауза?

Поки неясно, про що саме говорили Трамп і Меркель, коли обговорювали українське питання. Єдине, що можна точно сказати – у Трампа немає розуміння про те, що відбувається на Донбасі, а Меркель хотіла виобрів на окупованій території. Рішення РНБО реально змушує німців змінювати всю стратегію щодо Донбасу. І треба визнати, що нового бачення і розуміння, як вирішувати проблеми Донбасу у Берліні нема. Так само, як і немає їх у Парижа.

Нова реальність, коли Україна де-факто відмовилася від окупованих територій, непокоїть Меркель тим, що потрібно створювати нові конструкції, з якими може не погоджуватися Росія. Чи є це проблемою для нас? В короткостроковій перспективі так. Це справді ускладнить наші двосторонні стосунки і реально може поховати Мінські домовленості.

Головне питання, як було так і залишається: "А що ж робити після Мінська?". І поки немає іншої конструкції ніж придністровська модель. Правда, з однією відмінністю: Придністровські підприємства зареєстровані в Молдові і торгують через Молдову. Росіяни прийняли рішення про експропріацію наших підприємств і хочуть торгувати або напряму, або через РФ. Це означатиме, що ЄС має приймати або нові санкції або вигадувати якісь схеми по легалізації "Л-ДНР". І це при тому, що ніхто не відміняв бажання РФ створювати нові республіки на території України.

Простіше кажучи, план Путіна – розподіл України. План Меркель і Оланда – залишити все як є. Точніше як було до рішення РНБО. У Трампа немає плана взагалі. Щодо України, то тут ми ніби визначилися, коли відгородилися від тих територій. Тепер важливо утримати економіку, від якої, по-живому, відрізали кілька відсотків. І що не менш важливо запропонувати свою модель подальшої поведінки щодо Донбасу. Насправді, в разі перемоги Меркель чи Макрона, у них просто не буде іншого вибору, ніж визнати нову реальність на Донбасі. А разом з цим і спробувати будувати нові конструкції. Якщо ж переможе проросійський кандидат, то й він змушений буде вирішувати ці проблеми, виходячи з того, що ці території вже де-факто, відрізані від України.

Чи можна Україну змусити відмовитися від цього рішення РНБО? Можна, але для цього потрібно повністю перезавантажити владу.

Чому нам треба радіти рішенню МВФ

Після рішення МВФ у нас з'явився унікальний шанс – робити певні реформи не оглядаючись ні на кого. Окрім того, без траншу може різко впасти градус криків Тимошенко, Ляшка та інших щодо того, який меморандум нам потрібен. Інша проблема – у нас ніхто не хоче навіть подумати, що можна жити без грошей МВФ. Один мільярд – це мізерна сума. Головне тут просто поміняти мислення.

Інша проблема, що зараз у нас може загостритися внутрішньополітична криза, пов'язана з можливою зміною уряду. І тут не останню роль може зіграти МВФ, який де-факто може ув'язати виділення грошей зі зміною уряду. Чи буде від цього краще Україні? Тут відповідь залежить від вашого політичного смаку. Але при цьому треба пам'ятати, що МВФ – це не панацея і чим швидше ми від нього відмовимося, тим нам всім буде краще.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme